Всичко за диетите и отслабването - Част 1 от 5

Автор: Bogomil Yordanov На: петък, септември 28, 2018 Видяно: 2322

Искате резултати или предпочитате да продължават да Ви лъжат??? Следете моята поредица за Диетите и ще откриете много отговори!

 

Здравейте!

Благодаря Ви, че избрахте да отворите моята статия за изчистването на мазнините! Щом сте го направили, значи или желаете самите Вие да се отървете от неприятните мазнини и да изглеждате по-добре, или да проверите дали ще научите нещо ново, или пък любопитството Ви е довело тук. Каквато и да е причината, в следващите редове ще се постарая да не останете никак разочаровани.

 

Защо още една статия за изгарянето на мазнини и спазване на диети?

Със сигурност навсякъде сте заляти с какви ли не книги, статии, съвети, че и треньори, обещаващи да ви помогнат в борбата с телесните мазнини! Лично според мен цялата тази информация може да бъде доста объркваща, противоречаща си, и в крайна сметка да доведе до повече вреди, отколкото ползи. Например – има 90-дневни диети, разделно хранене, диета на Ваня Червенкова, плодови диети, кето диети, диета на Адкинс, палео, периодично гладуване, говори се винаги и за макронутриенти, калориен дефицит и какво ли още не. А аз имам чувството, че има хора, които цял живот са на някаква диета и пак имат доста мазнини. Някои казват, че плодовете се превръщат в мазнини заради фруктозата, а други казват да ядем само плодове. Всъщнот, плодовете могат да се превърнат в мазнини в сравнение  с какво, банички? Никога не съм виждал някой да се излегне пред телевизора и да изяде прекалено много плодове, например – 3-4 ябълки, 2 банана, 3 круши. Но пък често хората го правят, изяждайки една пица, кутия бисквити или сладки, пакет чипс, сладолед. Говори се също да не ядем след 18:00 часа и разни подобни. Имам един въпрос – Какво правите, ако работите вечерни смени и сте на работа от 18:00 часа? Не ядете изобщо или ядете само веднъж на ден?

Промотират се нискомазнинни продукти, за да не дебелеем и се препоръчва приемът на мазнини да е до 10% от дневните калории. Има дори нискомазнинни чипсове, нискомазнинен сладоле (води се диетичен сладолед), нискомазнинна пица, сандвичи, сладки... Защо тогава все още е пълно с хора с наднормено тегло?

Има и книги за сваляне на мазнините, които обвиняват мързела ни. Упражненията изгарят калории, затова тренирайте! – казват те! Крос фит, канго джъмпс, аеробика, по-интензивно, по-бързо, по-силово... Да, упражненията помагат, но не са всичко, ако искаме да изгорим мазнините! Калориите също са част от историята, какво ядем е друга част от пъзела – от какво са калориите! Всяка частица от нащия пъзел за успех е свързана с друга частица, за да получим крайния успешен резултат. Само със спазване на един елемент – само упражнения без диета или само калориен дефицит без следене на източниците на калориите – няма няма да дадат оптималния резултат. Но дори и да тренираме, да приемаме правилните калории от правилните източници и в правилното съотношение на макронутриентите, пак за оптималния резултат има значение колко пъти на ден се храним, кога и как сме разпределили калориите и макронутриентите в определените хранения – това е свързано и с нашето ежедневие и хормоните в човешкото тяло. Ако си ям шоколадите и сладолед и пицата, дори да се скъсам от тренировки, повярвайте, няма да стана релефен. Може да бъда отпуснат и уморен, но не и релефен.

Удивително е, че при толкова силно развита индустрия от книги за хранене, за фитнес, фитнес гривни и устройтства, от спортни клубове, треньори, хранителни добавки – хората все още имат проблем с наднормено тегло, все още има дебели деца, все още всяка година се започват диетите за морето. Може би и подвеждащите реклами имат вина – често виждаме хора със супер тяло, промотиращи някакъв продукт – хапче или чай за отслабване, или пък уред за корем (сега са популярни и тези с електрическите импулси), колани и дрехи за потене, което кара масовата публика да си мисли, че ако прави това, което се казва в рекламата, ще изглежда като човекът, който рекламира продукта. Да, ама не, съжалявам! Истината е, че хората със супер тела, които рекламират някакво хапче или уред или колан за потене, най-вероятно никога не са го ползвали. Все пак им се плаща за тая реклама и да кажат, че с него са успели! Силно се съмнявам да постигнете каквито и да били задоволителни резултати, особено пък от коланите за потене или уредите с електрически импулси. За да се сдобиете с такова тяло, необходимо е да се храните по правилния начин, да тренирате по правилния начин, и да се отървете от мазнините, които скриват коремната ви преса от целия й блясък!

Нека ви кажа колко луда е индустрията!

Преди година, когато търсех всякакви контакти, се срещнах със собственика на една голяма издателска къща. Той ми каза следното „Боги, ако искаш да станеш наистина известен и да правиш пари, трябва да напишеш книга за храненето, но не като тези остарели неща, които ти пишеш, и които знаем! Никой не иска да ги чува! Напиши нещо, което да звучи бомбастично! Обещай експресни трансформации в рамките на две седмици, обещай видими резултати всеки ден, обещай детокс и пълно изчистване от всички токсини и заболявания, кажи на читателите, че тази книга е топ тайната, използвана от най-големите звезди в световен мащаб и от най-добрите културисти дори! Кажи на читателите, че си консултирал някоя от нашенските звезди – ако трябва ще те свържа с някой от фолк контингента и ще се разберете да вземе част от печалбата, ако твърди, че ти си помогнал на тази звезда да постигне перфектното тяло. Това е начинът, ако искаш да си успешен и да изкарваш пари!“ Колкото повече слушах този човек, толкова повече се замислях за цялата лъжа, в която живеем, но когато продължи „Колкото по-луди обещания даваш в книгата, колкото повече ги лъжеш за супер форма и детокс, колкото по-бързи резултати гарантираш, толкова повече хора ще я купят! Хората, които купуват тия неща са супер наивни, объркани и отчаяни, че са готови да опитат всичко!“ След този разговор помислих няколко дни и реших, че явно няма това да е начина да ставам богат и известен, а ще продължа да изучавам процесите, които се случват в човешкия организъм и влиянието на различните видове храни и диети над нашата форма и здраве.

 

История на диетите за горене на мазнини

Напълно логично, диетите съществуват от изобретяването на огледалото. Суетата и желанието да бъдем харесвани не са нищо ново под слънцето. В 21 век вече смисълът на диетите и здравословното хранене приемат и друго значение – експертите казват, че хората с по-ниско тегло и по-нисък процент на телесни мазнини живеят по-дълго и са по-продуктивни в своето ежедневие. Това също е причина милиони хора по света да се заемат със спорт и спазване на диети, макар, че основният стимул все още си остава да изглеждаме добре, да ни харесват и да приличаме на някой свой идол или звезда от филмите.

Преди години хората, които са искали да отслабнат, са разполагали с изключително ограничена информация. Преди още да бъде измислена думата „калория“, хората са отслабвали чрез гладуване или постене. Постенето е представено на човечеството чрез Бог, като Бог е казал на своите пророци в различните религии, че въздържането от храна е добро както за душата, така и за тялото. Видимият резултат от постенето, разбира се, е отслабване и намаляване на процента телесни мазнини. Ето защо първият диетолог, който някога е съществувал, със сигурност е препоръчал да се придържаме към пост, като се въздържаме да ядем или значително намалим храната. И тогава и сега, това си остава най-доказаният метод за отслабване, макар и доста екстремен.

Когато спрем да се храним, тялото се налага да разрушава частици от телесната маса, за да оцелее. Повечето гориво идва от складираната енергия под формата на резерви телесни мазнини. За съжаление, екстремните диети, постове и гладуване, са опасни за здравето, тъй като тялото прибягва и до други тъкани за гориво. При гладуването тялото прибягва до смесица от телесни мазнини и чиста телесна маса (най-вече мускулна маса) за гориво. Така, както тялото прибягва до телесните мазнини и ги разрушава за енергия, така то прави същото и с мускулите и дори тъкани (дори органи). Когато е лишено от храна, тялото лесно разрушава и частици от сърцето, черния дроб и изобщо, всичко вътре в нас, за енергия. При екстремно гладуване, макар, че телесните мазнини се губят много бързо, чистата телесна маса също се губи. Това може да доведе до крайно изтощение и дори до смърт. Ето защо можем да стигнем до заключението, че гладуването или постите, макар и духовно препоръчителни, не са най-разумният начин за отслабване и отърваване от телесните мазнини.

Веднъж установили, че продължителното гладуване работи, но води до негативни последици, дори до смърт, хората започнали да променят подхода си за отслабване. Така се появило модифицираното гладуване и едни от първите варианти на периодичното гладуване. Модифицираното гладуване включва пълно въздържане от храна за колкото човек издържи по-дълго, и когато най-накрая волята се пречупи и апетитът е огромен, тогава идва наяждането. Някои хора започват да ядат малки количества храна и да пият много вода, за да потиснат апетита, но други направо полудяват и започват да се тъпчат сякаш това е последното хранене в техния живот, най-често заличавайки всички резултати от неколкодневното гладуване.

С напредването на науката, човечеството открило калорията и така се родила вечната задача за пресмятане на цифри, поставяне на лични рекорди и избягването на големи порции.

За съжаление спазващите диета не знаели от колко калории се нуждаят дневно, затова, надявайки се да изгубят телесни мазнини и да отслабнат, те прибегнали до метод, който е валиден и до днес. Този метод гласи простото правило „Ако не сте сигурни от колко калории се нуждаете дневно, за да отслабвате, просто започнете да се храните по-малко!“ За мнозина магическото число 1000 изглеждало достатъчно ниско, за да работи, и много хора, следващи диета с прием на 1000 калории отслабват.

Много от тези, които избрали 1000-калорийния подход, скоро открили това, което учените доказали години по-късно – достигането на ужасния застой (плато). Учените доказали, че когато калориите са ограничени, тялото компенсира, прибягвайки до енергийните запаси от телесни мазнини. Но ако калориите останат ниски за продължителен период от време, тялото отвръща с друга адаптация. При продължителен калориен дефицит или екстремна диета, тялото започва да пази калориите. В продължителен период на време подходът със 1000-те калории се проваля, защото тялото, нежелаейки да загине, както се случва при пълно и продължително гладуване, но разполагайки с достатъчно калории да оцелее, започва да използва много пестеливо тези 1000 калории, като радикално забавя скоростта, с която изгаря тези 1000 калории. Резултатът е, че първоначално тялото наистина губи телесни мазнини, но постепенно диетата спира да работи така, както е работила в началото и се достига до застой.

Ранните изследвания върху метаболизма и храненето разкрили много физиологични механизми, които спазващите диети опитват да използват, за да отслабват и да горят мазнини. От първия ден било ясно, че яденето на по-малко храна води до отслабване. След това било установено платото, до което се достига с приема на 1000 калории (макар, че много хора и до ден днешен се придържат към подобни диети). Учените започнали да доказват, че при калориен дефицит се губят не само мазнини, но и протеин от тялото – най-вече от мускулната маса, която се губела заедно с мазнините. За да се преборят с това явление, спазващите диети започнали да опитват друг подход – решили всички калории, които приемат да са от храни, богати на протеини. Диетата с 1000 калории вкарва тялото в достатъчно голям дефицит, за да може да се горят мазнини, а приемът на повече протеин би предпазил тялото от загуба на мускули и други тъкани. Звучи доста просто и логично! Този тип диета работел по-добре от гладуването, но се оказал изключително труден за спазване, защото липсвало всякакво разнообразие в храните. Дори хората с изключително силна воля не издържат продължителен период от време на подобна диета.

В началото на 20-ти век, учените започнали да търсят причината хората да преяждат. Вече добре било ясно, че по-малко храна значи отслабване. Какво може да бъде решението? Ами, да! В този период започнало търсенето на ефективни хапчета, които да потискат глада. Появили се и първите продукти като Бензокаин. Поставен върху езика Бензокаинът притъпява вкусовите рецептори и оставя мравучкащо и странно усещане в устата, което учените се надявали да намали желанието за храна. За някои работело, за други не. Подобен ефект вероятно би бил постигнат, ако си миете устата и езика със сапун всеки път, когато огладнеете.

Друг подход включвал потискане на апетита чрез стимулиране на мозъка. Този ефект първоначално бил постигнат с предписването на амфетамини, като Первитин. Действието е добре известно – амфетамините преборват умората, като стимулират нервната система и притъпяват апетита. Това откритие звучало като най-доброто в историята на диетите – повече енергия, по-малко апетит и загуба на телесни мазнини! За съжаление, както е при много други лекарства, амфетамините работели прекалено добре... Прекаленото стимулиране на нервната система могат да доведат до различни заболявания като шизофрения, параноя, раздразнителност, неспособност да се мисли разумно, както и пълно изтощение или да се стигне до сърдечен удар. Разработките на различни стимулиращи нервната система и потискащи апетита препарати съвсем не спрели до тук, а продължават и до ден днешен в търсене на по-безопазни и ефективни медикаменти за отслабване и енергия. Някои от тях ще разгледаме в следващите части на статията.

Паралелно започнало разработването и на други видове препарати, които вместо да потискат апетита, да стимулират тялото да гори повече калории, за да не се стига до застоя. Открити били и тироидните (щитовидни) хормони, които контролират количеството енергия, което тялото използва всеки ден. Тироидните хормони (T3, T4 и др.) Допълнителният прием на тироидни хормони може да увеличи метаболитното ниво, но тялото започва да се адаптира към изкуствено високите нива на тези хормони. При здравите хора тялото освобождава тироидни хормони в кръвта при точно определено количество и достатъчно ефективна форма. Когато здрав човек приема тироидни медикаменти в желанието си да изгори повече телесни мазнини, тялото първоначално реагира като забавя тяхното преработване в достатъчно ефективна форма. Следващата стъпка на тялото е да намали собственото производство на същите тези хормони, които имат изкуствено високо ниво. По този начин ефектът от приема на тироидни хормони не продължава дълго, или е необходимо постоянно покачване на дозите. А пък онези, които опитват да покачат дозите, се натъкват на неприятните последици от изкуственото ускоряване на метаболизма, като изгаряне и на мускули и органи за енергия. При преустановяване на приема пък метаболизмът се забавя, защото тялото вече не произвежда предишните количества хормони, и е необходимо време за възстановяване, като не винаги то е на 100%, а това ще доведе до „йо-йо ефект“

Откритията не спрели дотук. Учените открили специален феномен, който възниква при храненето – термогенеза - термогенезата е дума за възникването на топлина. Храната е вид енергия, която тялото разбива, усвоява и използва за поддържането на своето съществуване. При приема на енергия от тялото, има три варианта: 1. - енергията може да бъде използвана в момента; 2 – енергията може да бъде складирана като гликоген в черния дроб и в мускулите, или може да бъде складирана под формата на телесни мазнини; 3 – енергията може да бъде използвана за топлина. Тялото винаги произвежда топлина, подобно на някоя пещ. Когато консумираме храна, телесната температура се повишава и част от калориите от храната просто се изгарят като топлина, оставяйки по-малко количество калории достъпни до тялото за първите два варианта. Някои храни предизвикват по-силен термогенен ефект, докато други – по-слаб. Грубо около 20% от калориите, приети от храни, богати на протеини, не стават достъпни за използване от тялото, тъй като биват изгорени за топлина. Разбира се, хората спазващи диети, бързо започнали да използват откриването на този факт, и отново протеинът се превърнал в любимата храна на всички желаещи да отслабнат и да изгорят мазнини. Хората започнали да приемат предимно храни, богати на протеин, надявайки се, че термогенният ефект ще им помогне да изгорят по-бързо повече мазнини. Като при всяка диета с по-нисък калориен прием, този подход работи до някаква степен, главно заради калорийния дефицит.

С времето спазващите диета се проваляли в своята цел да останат с нисък процент телесни мазнини и психолозите се намесили със своята теория, че хората преяждат или се хранят по-малко заради своето емоционално състояние и всички хранителни разстройства се дължат на емоционалното състояние на човек. Днес много треньори и гурота наричат преяждането „емоционално хранене“. Някои изследвания показват връзка между депресията и преяждането, поради което и психолозите достигнали до заключението, че човек може да спре да преяжда единствено след интензивна психологическа терапия. Веднъж открита основата на тези психологически проблеми, и лечение с подходяща терапия, според психолозите, човек вече започва да се храни нормално и не страда от хранителни разстройства. Макар, че терапията с психолог помага на някои, тя не може да обясни факта, че по света е пълно с милиони хора, които имат наднормено тегло, но изглеждат напълно щастливи и задоволени от своя живот. И същите тези милиони щастливи и дебели хора често решават да отслабнат, просто за да бъдат по-здрави и да живеят по-дълго, но подобна терапия изобщо не успява да им помогне по никакъв начин.  

Благодарение на дългите години опит, които имам, аз съм имал възможност да изследвам ефекта на десетки популярни диети, включително съм подлагал себе си на някои от тях. Плодова диета, разделно хранене, нисковъглехидратна диета, високовъглехидратна диета, високомазнинна диета, нискомазнинна диета, диета богата на фибри и още безброй други. Общото между всичи тези диети е контролираният калориен прием. А ние вече знаем едно нещо със сигурност – когато калориите са намалени, тялото започва да използва други източници за енергия, като един от тях са телесните мазнини. Така, че за разлика от другите треньори, които казват „Диетите не работят“, аз няма да се съглася напълно. Всички диети работят! Проблемът е, че или са трудни за спазване за дълго време, или не предоставят необходимите количества от калории и хранителни вещества за организма, поради което много хора се обезкуражават и отчайват.

Моята първа диета беше в 5-ти или 6-ти клас, когато си харесвах едно момиче и исках да изглеждам по-слаб и привлекателен, за да ми обърне внимание. По онова време нямах никаква информация, а единствено знаех, че майка ми преди време беше спазвала някакви диети с по едно яйце и филия хляб за закуска, едно кисело мляко на обяд и една ябълка за вечеря или нещо подобно. Тъй като бях малък и наивен, веднага започнах да спазвам диетата и по този начин рязко намалих приема на калории. Бързи изгубих цели 7 кг! Чувствах се страхотно и можех да обличам дрехи, които са ми от по-минала година. Проблемът беше, че започнах да ставам все по-гладен, раздразнителен и уморен. Всичко това продължи до един момент, в който реших, че искам да ям нещо и ми е писнало да съм на диета. Теглих една майна на всичко и започнах с голямото преяждане и самозалъгванията  - само още едно, само сега, само тази бисквита последно и спирам, утре няма да ям заради днес, утре ще тичам и ще ги изгоря и т.н. Чувствах се ядоса, депресиран, разочарован от себе си, че съм съсипал диетата. В крайна сметка след като започнах да ям, качих 8 килограма и половина за няколко седмици, макар че след бурното начално преяждане, се стремях да се храня нормално. В този момент, 1.5 кг. по-тежък от преди, осъзнах, че имам нужда от нова стратегия за действие. Имах нужда от нова, по-добра диета! Където и да търсех информация – списания, вестници, книги, телевизията (по онова време още нямахме компютри и интернет – около 1995 г.), откривах каква ли не объркваща информация относно отслабването. Тогава сметнах за най-разумно да прочета цялата налична информация, като по този начин стана експерт в спазването на диети и накрая отсея най-важното и съставя перфектната за мен диета! Звучи разумно, нали? След като приключих с тази нелека задача бях още по-бъркан, отколкото в началото. Сигурен съм, че много от вас се чувстват по този начин в момента, поради което и започнах тази статия.

 

Ако желаете да научите как мога да Ви помогна индивидуално да постигнете по-добри резултати, натиснете тук: Предлагани услуги

А ако желаете да се запознаете с най-новото в света на хранителните добавки - Селективни Андрогенни Рецепторни Модулатори, натиснете тук: Всички видове САРМ