Витамините

Автор: Bogomil Yordanov На: неделя, януари 22, 2017 Видяно: 2273

Витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими в минимални количества за нормалната жизнена дейност на човека и животните.

 

 Последните няколко тренировки не ми вървяха добре, бързо се изтощавах и бях принуден да се замисля какво не е наред. Така стигнах до заключението, че може да имам добра тренировъчна методика, може да се храня на прилично ниво (макар и не напълно стриктно), но отново нещо да ми пречи и нещата да не се получават, както би трябвало. Замислих се какво съм променил в последно време и си спомних, че от няколко месеца не съм взимал витамини. Възможно ли е това да е оказало влияние и да е причината да нямам достатъчно енергия да си изпълня тренировъчния план?

Добре известно е, че витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими в минимални количества за нормалната жизнена дейност на човека и животните. Необходимостта от тях е обоснована през 1880 г. от руския учен Н. И. Лунин. Витамините сами по себе си не съдържат енергия за тялото, но те регулират поредица от метаболични реакции, които освобождават енергия от храната, която консумираме. Витамините не могат да бъдат произведени от нашето тяло, и трябва да бъдат набавяни отвън с храната. Днес са известни около 30 витамина, които влияят на растежа, обмяната на веществата, функциите на имунната, нервната, ендокринната система, кръвообразуването, кръвосъсирването и др. При редовни тренировки необходимостта от витамини става още по-висока, а с често еднотипната храна (макар и богата на протеини) на повечето сериозно спортуващи е трудно да се набавят дори минимални количества от някои критично важни за организма витамини. Но в крайна сметка малцина от спортуващите по залите се интересува от витамини, сякаш те са нещо ненужно, нещо забравено на заден план, нещо от което не се появяват бързи видими резултати и следователно не е необходимо. Всеки трениращ с относително добри познания се стреми на първо място да си набави достатъчно протеин и преди всичко разглежда какви протеини се предлагат на пазара. На второ място вече е нормално да се разглеждат допълнителни продукти, които ще помогнат например за по-доброто напомпване, каквито са предтренировъчните бустери, или пък някой от другите популярни и ефективни препарати, като креатина, Л-карнитина и др. Разбира се, горе споменатите препарати дават добри резултати и са добро допълнение към храненето на всеки редовно спортуващ, само, че след дългогодишните ми наблюдения над моето собствено тяло, установих, че дори да приемам други продукти, има разлика във формата и кондицията ми, когато пия витамини, и когато не ги пия. Толкова ли са важни витамините? Да! Важни са!
Всички ние можем много лесно да открием в интернет информация за действието на конкретен витамин, информация и описание има и когато си изберем продукт с витамини в онлайн-магазина, така, че няма да пиша неща, които всеки един от нас може да намери без никакво затруднение. Оставам на Вас задачата сами да разгледате описанията на различните витамини в нашия онлайн магазин и да си направите заключения. Аз ще споделя само информация, на която попаднах, представяща резултатите официални изследвания за въздействието на витамините.
В изследване, публикувано през юни 2012 г. в „Европейския журнал по хранене“, немски изследователи докладват, че при проведено изследване с около 24 000 души в рамките на 11 години, онези, които приемали витамини и минерали през този период, показали с 42% намален риск от всякакви заболявания, причиняващи смърт, и 48% намален риск от рак.
Също през 2012 г. Канадският журнал по физиология и фармакология публикува изследване, което показва, че приемането на витамини и минерали намалява риска от рак на дебелото черво.
По-рано през 2010  г. учени от Харвардския университет публикуват изследване, според което приемащите витамини А, C и Е, имат по-малък риск от рак на дебелото черво и 30% намален риск от инфаркт.
През 2009 г. Американският журнал по епидемология публикува изследване, според което приемането на витамини за период от 10 години намалява с 16% риска от сърдечносъдови заболявания, а приемът основно на витамин Е, може да го намали до 30%. Твърди се също така, че приемът на селениум, заедно с мултивитамини, намалява риска от рак на простатата с 40%.
Изследвания, свързани с паметта:
През 2012 г. международно изследване показва, че възрастни жени с проблеми при запаметяването и паметта, на които давали витамини и минерали за 4 месеца, показали значително подобрение в сравнение с групата, получаваща плацебо.
При друго изследване пред 2011 г., проведено от Австралийски учени се твърди, че приемът на витамини за период от 2 месеца като цяло подобрява жизнеността и работоспособността.
Пак свързано с горното – през предишната година – 2010 г., британски учени описали, че приемащите витамини и минерали за около 5 месеца показват по-добро представяне при мисловни задачи, уморяват се по-бавно и са по-жизнени в сравнение с приемащи плацебо за нуждите на изследването.
Едно изследване от 2003 г. докладва, че дневната употреба на витамини и минерали от населението може да спести на САЩ повече от 1.6 милиарда щатски долара за здравеопазване за периода 2004-2008 г.
Миналогодишно проучване на „Frost & Sullivan” (www.frost.com), заключава, че употребата на витамини и други хранителни добавки може да намали с милиарди разходите за здравеопазване чрез по-малко посещения в болниците и употреба на лекарства.
Това проучване не се спира само на витамините, а включва още и употребата на омега 3 мастни киселини, витамини от групата, диетични фибри, лутеин, хром пиколинат, калций, магнезий, витамин D и др. Според проучването, само употребата на калций и витамин D, може да спести над 1.5 милиарда долара годишно разходи за борба с остеопорозата.
Без да коментирам тези изследвания, проведени от уважаващи себе си учени и компании, оставям на Вас сами да прецените дали отново ще подминете Витамините и минералите когато се чудите с какви хранителни добавки да подпомогнете своя режим. 

 

Ваш,

Богомил Йорданов

 

Ако желаете да научите как мога да Ви помогна индивидуално да постигнете по-добри резултати, натиснете тук: Предлагани услуги

А ако желаете да се запознаете с най-новото в света на хранителните добавки - Селективни Андрогенни Рецепторни Модулатори, натиснете тук: Всички видове САРМ

 

 

Тагове: Добавки