SARMs (САРМ - Селективни Aндрогенни Rецепторни Mодулатори) – бърз поглед

Автор: Bogomil Yordanov На: събота, май 26, 2018 Видяно: 630

САРМ (SARMs) определено са най-нашумелите продукти през последната година, които стават обект на големи дискусии и спорове. Действат ли или не? Вредни ли са или не? Поредния маркетингов трик ли са или не?

Преди да се опитам да отговоря на тези въпроси, първо ще обърна внимание на някои малки подробности:

- Няма вълшебни таблетки, инжекции и каквото и да се сещате друго, които без никакви усилия от Ваша страна да изграждат мускули и да горят мазнини. Може да взимате каквато си искате химия, каквито си искате стероиди, но ако не се размърдате малко, нищо няма да се случи. Тренировките и храненето винаги ще бъдат фундаментални за постигането на резултати и резултатите винаги ще бъдат обвързани с тренировките и храненето.

- Всяко нещо може да бъде вредно в големи количества – не само хранителна добавка, а и храната, включително и водата дори – ако се наливате с 20 литра на ден и повече, може да получите отток на мозъка.

- Намирате се в България. Тук какъвто и да било продукт може да не действа, просто защото има голяма вероятност да е направен в България с неизвестни по произход суровини и да се е сдобил с етикет на английски „Мейд ин Ю ЕС ЕЙ“, а може дори и с баркод, ако създателите на ментето са си регистрирали фирма извън България. Не забравяйте, че етикетът нищо не означава. Правят се супер сполучливи реплики на часовници, дрехи, а Вие си мислите, че едните добавки не се фалшифицират. Някъде бях чел мнението на човек, който казваше, че еди кой си световно известен американски културист никога не би рекламирал фалшива марка, така, че няма как това, което пием тук да е менте! Чакай... То и Юсеин Болт рекламира Пума, но това не значи, че няма ментета на Илиянци.

- Не забравяйте също, че големите компании за хранителни добавки нямат полза от САРМ, защото ще им подбият пазара на добавки, същото важи и за дилърите на анаболни стероиди. Всеки, който се е докопал до парче от баницата, не би искал промяна на статуквото.

- Потърсете в Google реклами на цигари отпреди 40-50 години. Напишете например на търсене в изображения „cigarettes good for you“. Ще видите безброй реклами от миналото, в което „доктори“ с бели престилки ни убеждават колко са полезни цигарите и как лекуват кашлица, настинки, как са полезни за кожата и още не знам си какво. В миналото хората са били убедени в тези полезни свойства на цигарите заради рекламите. Да, рекламите са голямата сила. Който дава пари, той формира общественото мнение. Същото важи и за петрола и за това колко може да понесе нашата планета, и за електромобилите и за още много неща. Също така големите фармацевтични компании нямат полза от откриването на лек за рака, защото това също е индустрия за милиони, милиарди всъщност, а едно лекарство за рак би съсипало цялата им индустрия. Масовото мнение се формира от големите компании, които инвестират в реклама и в пропаганда, защото не искат да изпуснат милионите печалба.

Споменавам горните факти, за да Ви стимулирам да разсъждавате извън кутията.

Темата за САРМ, макар и актуална отскоро, не е никак нова. През средата на миналия век стероидни САРМ са били използвани в медицината за лечение на множество заболявания, включително рак, хипогонадизъм, остеопороза и още много заболявания, свързани със загуба на мускулна маса и костна плътност. Тези САРМ са имали много силен ефект за мускулен растеж, поради високия си афинитет да се свързват с андрогенните рецептори. За съжаление, първите САРМ са били стероидни и са били придружени със странични ефекти като гинекомастия, намалено либидо след употреба, както и проблеми с черния дроб и бъбреците. Друг страничен ефект, който е бил причиняван и е присъщ на анаболните стероиди е способността им да променят ДНК на множество клетки, като увеличават размера на сърцето и на простатата.

Стероидни срещу нестероидни САРМ.

В началото на 90-те учените създават първите нестероидни САРМ, които имат избирателен характер към рецепторите. Докато стероидите и стероидните САРМ отключват всяка една ключалка и да стимулират мускулен растеж, дори това да не е добре за здравето, нестероидните САРМ могат да отключат само желаните ключалки, а не тези, които водят до нежелани странични ефекти. Нестероидните САРМ бързо започват да набират популярност и да се използват от културисти и силови атлети, като безопасна алтернатива на анаболните стероиди. За съжаление, обаче, САРМ са само част от играта на големите мускули и за момента няма как да осигурят толкова впечатляващи резултати като анаболните стероиди. В големия културизъм се използват огромни количества хормонални препарати, хормон на растежа, инсулин. Макар, че някои САРМ на теория са 200 пъти по-силни от чистия тестостерон и 80 пъти по-селективни за мускулите, практиката показва по-слаби резултати спрямо тестостерона, но пък никакви странични ефекти. Както при всеки друг отрасъл – цигари, петрол, лекарства, така и тук, обаче се наблюдава отпор, опитващ се да дискредитира САРМ препаратите, защото застрашават бизнеса с конвенционалните анаболни стероиди и хранителни добавки. Интересно обаче, е че според Световната антидопингова агенция, една десета от всички спортисти по света използват Остарин.

Как работят САРМ?

За разлика от познатите анаболни стероиди и прохормони, САРМ се свързват директно с рецепторите на мъжките полови хормони и оказват въздействие върху избрана от разработчиците тъкан или система в тялото. След преустановяване на приема им не се наблюдават трайни негативни влияния върху системите в тялото, нито нежелани странични ефекти.

Докато остаряваме, нашата изръжливост, сила и скелетна мускулатура започват да намаляват поради загуба на мускулни влакна от 2-ри тип. С употребата на САРМ тези неблагоприятни резултати от напредването на възрастта могата да бъдат забавени значнително, позволявайки ни да имаме по-добро качество на живот до по-напреднала възраст. САРМ се свързват със същите рецептори като стероидите, но без страничните ефекти. Това е забележително постижение в медицината и фармакологията и независимо от отпорът, развитието ще продължи.

Моите наблюдения

Наблюденията ми над САРМ са от сравнително скоро, като освен, че лично аз ги употребявам, разпитвам своите клиенти, с които поддържам връзка, и които използват САРМ. Цялостното заключение е, че работят и всички се чувстват по-добре от преди. Резултатите не са „УАУ“, но са осезаеми и реални до толкова, че всеки един, когото съм питал е усетил повече сила, енергия, по-малко умора, качил или свалил килограми (каквато е била целта) и др., в зависимост от специфичния САРМ, който използва. Да, пак повтарям, че ефектът не е като при употреба на анаболни стероиди, но до сега не са били наблюдавани нежелани странични ефекти, а ако изобщо е имало някакви, те са били минимални и са изчезнали веднага след преустановяване на употребата на дадения САРМ. Лично по мое мнение, това прави САРМ подходящи за много широк кръг от хора, независимо дали са професионални спортисти или не и съм напълно убеден, че през следващите години развитието на САРМ ще продължи именно поради съотношението резултати : странични ефекти, където анаболните стероиди тотално губят битката, заради вредните последици след употребата им, а масовите хранителни добавки – заради слабите резултати (което не пречи САРМ да бъдат комбинирани както помежду си, така и с хранителни добавки).

Ползи от САРМ:

- Стимулират растежа на мускулна и костна тъкан

- Повишават издръжливостта

- Ускоряват процеса на възстановяване

- Увеличават белтъчния синтез

- Подобряват усвояването на хранителни вещества

- Благоприятстват съхранението на мускулна тъкан

- Спомагат за изгаряне на мазнините

- Понижават нивата на лош холестерол

- Благоприятен ефект върху функцията на ставите

 Странични ефекти: 

- Няма доказани такива