SARMs (САРМ - Селективни Aндрогенни Rецепторни Mодулатори) – бърз поглед

Автор: Bogomil Yordanov На: събота, май 26, 2018 Видяно: 6745

САРМ (SARMs) определено са най-нашумелите продукти през последната година, които стават обект на големи дискусии и спорове. Действат ли или не? Вредни ли са или не? Поредния маркетингов трик ли са или не?

Доста статии се изписаха за САРМ (селективни андрогенни рецепторни модулатори) - дали наистина могат да заместят стероидите, дали са безвредни или не, кои са добри, кои не са и т.н. Според моя личен опит през последните няколко месеца - да, повечето от тях действат и нямат странични ефекти. Да, разбира се, не са толкова силни, колкото анаболните стероиди, но затова пък са безвредни или поне - десетки пъти по-безвредни от стероидите. При всички случаи, ако решите да ги използвате, следва да имате реалистични очаквания в зависимост от конкретния САРМ - при Кардарин, който е за чистене, се наблюдава повече енергия, по-голямо потене по време на тренировката, по-малко апетит, ускоряване на метаболизма, и оттам - наистина постепенно изчистване на нежеланите мазнини. При Ибутаморен, например, има повече сила, повече енергия, по-голям апетит, много по-добро напомпване, и поне при мен - лека водна задръжка. След спирането на Кардарин - изгубените мазнини не се връщат, освен ако не започнем да ядем много и вредни неща. При Ибутаморен има загуба на качените килограми, лично при мен около 60-70% беше изгубено след спиране на приема, но останах доволен от постигнатото. Някои хора се сърдат, че след спиране на приема или след като спрели да тренират, са изгубили постигнатото. Но забравят, че със стероидите не само се губи постигнатото, но може и да се падне и на по-ниско ниво от преди, поради намалените нива на тестостерон и високите нива на естроген след цикъл с анаболни стероиди. Това не се наблюдава при САРМ нито при мен, нито при някой друг, който ги е ползвал. Другото е, че няма как да постигнете някакви резултати, да спрете да тренирате, и да очаквате резултатите да си стоят същите. фитнесът е такъв спорт, в който постоянсвтото е най-важното нещо, но не мисля, че то е трудно, защото в един момент спортът става част от Вашия живот и не се чувствате добре, ако не сте потренирали днес поне 30-40 минути.

Темата за САРМ, макар и актуална отскоро, не е никак нова. През средата на миналия век стероидни САРМ са били използвани в медицината за лечение на множество заболявания, включително рак, хипогонадизъм, остеопороза и още много заболявания, свързани със загуба на мускулна маса и костна плътност. Тези САРМ са имали много силен ефект за мускулен растеж, поради високия си афинитет да се свързват с андрогенните рецептори. За съжаление, първите САРМ са били стероидни и са били придружени със странични ефекти като гинекомастия, намалено либидо след употреба, както и проблеми с черния дроб и бъбреците. Друг страничен ефект, който е бил причиняван и е присъщ на анаболните стероиди е способността им да променят ДНК на множество клетки, като увеличават размера на сърцето и на простатата.

Стероидни срещу нестероидни САРМ.

В началото на 90-те учените създават първите нестероидни САРМ, които имат избирателен характер към рецепторите. Докато стероидите и стероидните САРМ отключват всяка една ключалка и да стимулират мускулен растеж, дори това да не е добре за здравето, нестероидните САРМ могат да отключат само желаните ключалки, а не тези, които водят до нежелани странични ефекти. Нестероидните САРМ бързо започват да набират популярност и да се използват от културисти и силови атлети, като безопасна алтернатива на анаболните стероиди. За съжаление, обаче, САРМ са само част от играта на големите мускули и за момента няма как да осигурят толкова впечатляващи резултати като анаболните стероиди. В големия културизъм се използват огромни количества хормонални препарати, хормон на растежа, инсулин. Макар, че някои САРМ на теория са 200 пъти по-силни от чистия тестостерон и 80 пъти по-селективни за мускулите, практиката показва по-слаби резултати спрямо тестостерона, но пък никакви странични ефекти. Както при всеки друг отрасъл – цигари, петрол, лекарства, така и тук, обаче се наблюдава отпор, опитващ се да дискредитира САРМ препаратите, защото застрашават бизнеса с конвенционалните анаболни стероиди и хранителни добавки. Интересно обаче, е че според Световната антидопингова агенция, една десета от всички спортисти по света използват Остарин.

Как работят САРМ?

За разлика от познатите анаболни стероиди и прохормони, САРМ се свързват директно с рецепторите на мъжките полови хормони и оказват въздействие върху избрана от разработчиците тъкан или система в тялото. След преустановяване на приема им не се наблюдават трайни негативни влияния върху системите в тялото, нито нежелани странични ефекти.

Докато остаряваме, нашата изръжливост, сила и скелетна мускулатура започват да намаляват поради загуба на мускулни влакна от 2-ри тип. С употребата на САРМ тези неблагоприятни резултати от напредването на възрастта могата да бъдат забавени значнително, позволявайки ни да имаме по-добро качество на живот до по-напреднала възраст. САРМ се свързват със същите рецептори като стероидите, но без страничните ефекти. Това е забележително постижение в медицината и фармакологията и независимо от отпорът, развитието ще продължи.

Моите наблюдения

Наблюденията ми над САРМ са от последните няколко месеца, като освен, че лично аз ги употребявам, разпитвам своите клиенти, с които поддържам връзка, и които използват САРМ. Цялостното заключение е, че работят и всички се чувстват по-добре от преди. Резултатите не са „УАУ“, но са осезаеми и реални до толкова, че всеки един, когото съм питал е усетил повече сила, енергия, по-малко умора, качил или свалил килограми (каквато е била целта) и др., в зависимост от специфичния САРМ, който използва. Да, пак повтарям, че ефектът не е като при употреба на анаболни стероиди, но до сега не са били наблюдавани нежелани странични ефекти, а ако изобщо е имало някакви, те са били минимални и са изчезнали веднага след преустановяване на употребата на дадения САРМ. Лично по мое мнение, това прави САРМ подходящи за много широк кръг от хора, независимо дали са професионални спортисти или не и съм напълно убеден, че през следващите години развитието на САРМ ще продължи именно поради съотношението резултати : странични ефекти, където анаболните стероиди тотално губят битката, заради вредните последици след употребата им, а масовите хранителни добавки – заради слабите резултати (което не пречи САРМ да бъдат комбинирани както помежду си, така и с хранителни добавки).

Ползи от САРМ:

- Стимулират растежа на мускулна и костна тъкан

- Повишават издръжливостта

- Ускоряват процеса на възстановяване

- Увеличават белтъчния синтез

- Подобряват усвояването на хранителни вещества

- Благоприятстват съхранението на мускулна тъкан

- Спомагат за изгаряне на мазнините

- Понижават нивата на лош холестерол

- Благоприятен ефект върху функцията на ставите

 Странични ефекти: 

- Няма доказани такива

 

Ако желаете да научите как мога да Ви помогна индивидуално да постигнете по-добри резултати, натиснете тук: Предлагани услуги

А ако желаете да се запознаете с най-новото в света на хранителните добавки - Селективни Андрогенни Рецепторни Модулатори, натиснете тук: Всички видове САРМ

 

ЪПДЕЙТ ДОПЪЛНЕНИЕ:

САРМС | SARMS СРЕЩУ СТЕРОИДИТЕ

Както вече споменахме, САРМс действат по почти същият начин по който действат и стероидите, но тогава какво ги прави толкова различни, и как така нямат тези силни странични ефекти които можеш да получиш от стероидите?

Методът по който действат САРМс е специфичен, тоест те засягат само тъканите в които искаш да предизвикаш растеж и подобрение а именно, мускулна тъкан и укрепване на костната структура. Стероидите от друга страна също ти дават това предимство, с малката подробност, че както стимулират растеж и промяна в мускулната тъкан така и засягат второ-степенни органи.

Най-често засегнати органи от стероидите са тестисите, те намалят и съответно тотално спират да произвеждат тестостерон защото тялото получава достатъчно от външен източник (стероиди). Най-страшното в този случей е никога повече да не си възвърнеш нормалната продукция на собствен тестостерон и съответно за да се чувстваш и функционираш нормално трябва да се подложиш на хормонална терапия до края на животът си. Други органи които могат да пострадът са черният дроб, поради високата токсичност на стероидите. Също така простата и сърцето могат да се уголемят правейки вероятноста от Рак по-голяма.

САРМс НЕ засягат второстепенни органи, но въпреки това при засилен прием също могат да намалят прозводството на собственият ти тестостерон, защото ефекта им е толкова сходен, че организмът просто ги приема за тестостерон и намаля производството, но никога не го спира напълно. Затова след цикъл със САРМс не е необходима терапия, но въпреки това почивката е желателна.

1) САРМС | SARMS СИЛНИ ЛИ СА КОЛКОТО СТЕРОИДИТЕ?

Краткият отговор е НЕ.

САРМс имат ПОТЕНЦИАЛА на стеродите, тоест действат по сходен начин със сходни резултати, но ако трябва да ги сравняваме имат 70% от потентноста на стероидите, което е много впечетляващо поради факта, че изключват страничните ефекти които може да бъдат причинени от химията…

2) САРМС | SARMS КОМБИНАЦИЯ СЪС СТЕРОИДИ?

Да, SARMs могат да бъдат използвани в комбинация със стероидите, по 2 данчина:

– По време на терапия след цикъл. Най-популярният SARM за възтановяване и задържане на максимални количества мускулна маса, които си наптрупал по време на цикълът ти е Остарин МК2866. Подходящ за възтановителният период от 6 до 8 седмици, тъй като не оказва супресия на нивата на тестостеронът и в същото време има доста сходна реакция която може да очакваш от тестостерон. По този начин тои имитира действието му и ти позволява да запазиш натрупаната мускулна маса докато възтановиш собствената си продукция на тестостерон до нормални нива.

– Заедно със стероидите се използват САРМс които нямат толкова висока хормонална активност като Cardarine GW501516 и Ibutamoren MK677 (при условие, че не използвате синтетичен хормон на разтежа). Причината поради която не препоръчваме други SARMs заедно със стероиди е, че действието им е много сходно и ефектите се препокриват, тоест ако вземате друг тип SARM със стероди ефектът ще се изгуби заедно с напразно инвестираните пари. Кардарин и Ибутаморен от друга страна биха засилили ефекта от стероидите и биха ти помогнали да постигнеш по голям резултат.

SARMS – НАШЕТО МНЕНИЕ

Вярваме, че за в бъдеще САРМс или тяхна усъвършенствана разработка ще играе огромна роля в модерната медицина и естствено във всяка една спортна дисциплина. Представи си продукти създадени и усъвършенствани след хиляди експерименти, които изменят човешките гени и ти дават възможност да бъдеш най-добрият в твоята спортна дисциплина… Тогава няма да има хора които просто са ‘’създадени’’ за спорт всички ще са равни, най-добрият ще е този който даде най-много от себе си… САРМс са началото на едно по-добро бъдеще!