Онлайн фитнес треньор

Автор: Bogomil Yordanov На: неделя, януари 22, 2017 Видяно: 2600

Задачата на онлайн фитнес треньора е да Ви помогне да постигнете своята цел, като прецени каква подходяща тренировъчна програма и какъв тип хранене са най-подходящи за Вас. Само, че тук има едно "но", което не е уловка, а е реалистичен поглед на нещата: Нито на живо, нито онлайн, е напълно възможно да се прецени на 100% кое е най-доброто.

 

 Задачата на онлайн фитнес треньора е да Ви помогне да постигнете своята цел, като прецени каква подходяща тренировъчна програма и какъв тип хранене са най-подходящи за Вас. Само, че тук има едно "но", което не е уловка, а е реалистичен поглед на нещата: Нито на живо, нито онлайн, е напълно възможно да се прецени на 100% кое е най-доброто. Да, това, което може да се направи, е да се вземат предвид досегашният тренировъчен стаж, досегашните хранителни навици, приблизително количество среден калориен прием на ден, здравословното състояние, ежедневието, времето и честотата на трениране, и да се предположи кой тренировъчен принцип с каква подредба на упражнения и какъв тип хранене биха дали най-добрите резултати за постигане на желаната от Вас цел.

Защо не е възможно винаги да се прецени кое е най-доброто? Просто защото наистина всеки един от нас е напълно различен, както са различни пръстовите отпечатъци и лицата ни. Еднакъв пол, еднаква възраст, еднакво тегло, дори еднакъв процент телесни мазнини, не означават изобщо еднакъв калориен прием или еднакви тренировки. Най-малко, дневната натовареност на всеки един от нас е различна и всеки от нас има различно ежедневие, а по-нататък идват и останалите специфични особености като костна и мускулна структура - дължина на кости, сухожилия, типове мускулни влакна (тип 1, тип 2 и тип 2Б).
Най-често срещаните цели са: изгаряне на телесните мазнини, покачване на мускулна маса, стягане и оформяне. След като онлайн фитнес треньорът се запознае с основната информация за Вас, в зависимост от целта, той следва да състави подходящ хранителен режим. При всички случаи храненето е чисто и съдържа здравословни храни, които са преминали през минимална обработка, независимо дали целта е сваляне или качване на килограми.
Качването на мускулна маса не означава да се качат 5 килограма за един месец, от които 4 да са мазнини. Качените килограми следва да бъдат предимно чиста мускулна маса! И сами можете да качите мазнини като ядете по няколко шоколада на ден или се тъпчете с тестени изделия. Тук става въпрос за чиста мускулна маса! И нека бъдем реалисти: мускулите се качват много трудно! Един килограм чиста мускулна маса за един месец е супер добро постижение! Това би означавало да качите 12 килограма мускулна маса за година, което е почти невъзможно. Ако качите 5 кг чиста мускулна маса за година - това също е добър резултат. Може би ви звучи малко, може би сте чували за 10-15 кг качени за година, но Ви гарантирам, че те изобщо не са чиста мускулна маса, а тези килограми са повече мазнини, или ако този човек някак е успял да качи толкова много мускулна маса - задължително е използвал сериозни медикаменти, което по-късно ще му се отрази.
Същото важи и при свалянето на телесни мазнини! Повечето хора очакват бързи резултати: говори се за 5-10 килограма на месец! Но ако сваляте толкова бързо килограмите, това означава, че сте вкарали тялото си в гладуващ режим, губите и мускули, независимо дали сте мъж или жена, нарушавате хормоналния си баланс, забавяте метаболизма. Разбирам, че искате всичко тук и сега веднага! Никой не обича да чака! Но приемете, че ако целите здравословни и трайни резултати - тази цел изисква време! Щом по някакъв начин сте стигнали до сегашното състояние, ще потърпите малко нещата да се случват постепенно - стъпка по стъпка! Няма как месеци или години наред да сте се хранили неправилно, да сте трупали мазнини, и в един момент да искате с едно щракване всичко да се промени и да нямате мазнини! Всеки може да Ви даде готова диета и да гладувате! Сами също можете да започнете да гладувате и бързо да свалите всичко, но това само ще Ви вкара в един омагьосан кръг на гладуване и диета подир диета! Този глад е мъчителен! А при най-малкото хранене с нещо повече - килограмите веднага ще Ви се лепват! Вие не искате това! Аз също не го искам! Затова не очаквайте чудеса, а бъдете търпеливи и си дайте достатъчно дълъг период от време за постигане на желаната цел!
Вашият онлайн фитнес треньор не бива да Ви дава диети с екстремно отклонение от досегашния Ви калориен прием. Отначало просто е необходимо да се изчисти Вашето меню от всички вредни и нездравословни храни, които сте приемали до сега, а увеличаването или намаляването на калориите следва да се случва много плавно и поетапно.
Не очаквайте чудеса и не търсете огромни резултати в рамките на броени дни! За да се разбере дали Вашата програма е подходяща, трябва да мине малко време. Понякога, но много, много рядко може бързо да се наложат промени, тъй като не е имало начин да се предвиди реакцията на Вашето тяло към някой елемент от програмата, но най-често промените ще бъдат съвсем малки, тъй като вече цялата информация за Вас и Вашите цели ще е била взета предвид.
При тренировките принципите са прости: В случай, че сте напълно начинаещи, не се започва с тренировъчни методики, а с програма, която постепенно Ви запознава с различните упражнения и стъпка по стъпка Ви въвежда към следващото ниво на трудност, след като сте усвоили добре правилното изпълнение и сте готови да поемете ново предизвикателство.
При свалянето на телесни мазнини най-често се комбинират високо интензивни методики с комбинация на силова тренировка и кардио (аеробна тренировка). В случая се тренира тежко, няма леки килограми, полагат се големи усилия в залата и още със силовата тренировка се изгарят доста калории, а с кардиото не се прекалява. Кардиото се включва постепенно и постепенно се увеличава до определено ниво, защото тялото бързо привиква към него и то бързо губи своята ефективност. Калориите пък много леко започват да се намаляват, но не до безкрайност, а отново до определено ниво, като предимно е необходимо да се разчита на голям енергиен разход от самите тренировки и на забързване на метаболизма. Гладуването е противопоказно и не е здравословно!
При тренировките за покачване на мускулна маса не се тренира само с малко повторения, както е всеобщо известно. Целта е да се натоварят всички типове мускулни влакна, да се докарат мускулите до стрес и нови предизвикателства, които да ги накарат да се адаптират като отговорят с нов растеж. Тренировките за покачване на мускулна маса спокойно могат да имат периодизация - седмици с относително малко повторения - 6-8, последвани от седмици с повече повторения - 15-20, последвани от различни методики за преминаване отвъд отказа, както и промени в скоростта на изпълнение. Цялото това нещо се прави, като вече споменах, за да може да се натоварят всички типове мускулни влакна - бързо съкращаващи се, много бързо съкращаващи се, бавно съкращаващи се. Всички видове мускулни влакна трябва да получат стимул и да бъдат включени в растежа, а това няма как да се случи само със стандартна тренировка от 6-8 повторения. Храната, както писах по-горе, е чиста! Целта не е качване на килограми на всяка цена и тъпчене с всичко, което Ви падне! Целта е качване на чиста мускулна маса!
Но наистина, понякога не е възможно да се предвиди напълно всичко! Ето защо най-важният елемент, не само при онлайн треньора, но и на живо, е добрата комуникация и следене на резултатите. Не очаквайте някой да Ви ръчка постоянно и да Ви пита какво става! Редно е Вие също да проявявате отговорност и да поемате понякога инициативата, тъй като става въпрос за Вас! Вашият онлайн фитнес треньор, разбира се, е необходимо винаги да Ви отговори в рамките на 24 часа, както и да е готов да реагира и да предприеме нужната промяна.
След всичко написано дотук, разбирате, че няма как просто да получите някаква програма и всичко да свърши в този момент, след което да очаквате резултатите. Дори и да сте попаднали на най-добрият треньор в света - може да има резултати, може и да няма! Никой, напълно никой не е в състояние да предвиди със сто процентова точност как ще реагира организма Ви на даден тип хранене или тренировки. Затова не бързайте със заключенията, а комуникирайте и работете в градивен план! И пак повтарям - не очаквайте чудеса или бързи резултати! Ако треньорът Ви е наистина добър, той ще Ви предупреди да не бързате, за да получите трайни и здравословни резултати! Ако Ви обещае бързо сваляне на килограми или бързо качване, повярвайте ми - той само ще Ви даде това, което искате да чуете, просто за да Ви се хареса, без да се интересува за Вашето здраве.

 

Ако желаете да се обърнете към мен за индивидуална помощ, моля, натиснете тук: УСЛУГИ

 

Ваш,

Богомил Йорданов