ОНЛАЙН ФИТНЕС ТРЕНЬОР

Автор: Bogomil Yordanov На: неделя, януари 22, 2017 Видяно: 773

Задачата на онлайн фитнес треньора е да Ви помогне да постигнете своята цел, като прецени каква подходяща тренировъчна програма и какъв тип хранене са най-подходящи за Вас. Само, че тук има едно "но", което не е уловка, а е реалистичен поглед на нещата: Нито на живо, нито онлайн, е напълно възможно да се прецени на 100% кое е най-доброто.

 

 Задачата на онлайн фитнес треньора е да Ви помогне да постигнете своята цел, като прецени каква подходяща тренировъчна програма и какъв тип хранене са най-подходящи за Вас. Само, че тук има едно "но", което не е уловка, а е реалистичен поглед на нещата: Нито на живо, нито онлайн, е напълно възможно да се прецени на 100% кое е най-доброто. Да, това, което може да се направи, е да се вземат предвид досегашният тренировъчен стаж, досегашните хранителни навици, приблизително количество среден калориен прием на ден, здравословното състояние, ежедневието, времето и честотата на трениране, и да се предположи кой тренировъчен принцип с каква подредба на упражнения и какъв тип хранене биха дали най-добрите резултати за постигане на желаната от Вас цел.

Защо не е възможно винаги да се прецени кое е най-доброто? Просто защото наистина всеки един от нас е напълно различен, както са различни пръстовите отпечатъци и лицата ни. Еднакъв пол, еднаква възраст, еднакво тегло, дори еднакъв процент телесни мазнини, не означават изобщо еднакъв калориен прием или еднакви тренировки. Най-малко, дневната натовареност на всеки един от нас е различна и всеки от нас има различно ежедневие, а по-нататък идват и останалите специфични особености като костна и мускулна структура - дължина на кости, сухожилия, типове мускулни влакна (тип 1, тип 2 и тип 2Б).
Най-често срещаните цели са: изгаряне на телесните мазнини, покачване на мускулна маса, стягане и оформяне. След като онлайн фитнес треньорът се запознае с основната информация за Вас, в зависимост от целта, той следва да състави подходящ хранителен режим. При всички случаи храненето е чисто и съдържа здравословни храни, които са преминали през минимална обработка, независимо дали целта е сваляне или качване на килограми.
Качването на мускулна маса не означава да се качат 5 килограма за един месец, от които 4 да са мазнини. Качените килограми следва да бъдат предимно чиста мускулна маса! И сами можете да качите мазнини като ядете по няколко шоколада на ден или се тъпчете с тестени изделия. Тук става въпрос за чиста мускулна маса! И нека бъдем реалисти: мускулите се качват много трудно! Един килограм чиста мускулна маса за един месец е супер добро постижение! Това би означавало да качите 12 килограма мускулна маса за година, което е почти невъзможно. Ако качите 5 кг чиста мускулна маса за година - това също е добър резултат. Може би ви звучи малко, може би сте чували за 10-15 кг качени за година, но Ви гарантирам, че те изобщо не са чиста мускулна маса, а тези килограми са повече мазнини, или ако този човек някак е успял да качи толкова много мускулна маса - задължително е използвал сериозни медикаменти, което по-късно ще му се отрази.
Същото важи и при свалянето на телесни мазнини! Повечето хора очакват бързи резултати: говори се за 5-10 килограма на месец! Но ако сваляте толкова бързо килограмите, това означава, че сте вкарали тялото си в гладуващ режим, губите и мускули, независимо дали сте мъж или жена, нарушавате хормоналния си баланс, забавяте метаболизма. Разбирам, че искате всичко тук и сега веднага! Никой не обича да чака! Но приемете, че ако целите здравословни и трайни резултати - тази цел изисква време! Щом по някакъв начин сте стигнали до сегашното състояние, ще потърпите малко нещата да се случват постепенно - стъпка по стъпка! Няма как месеци или години наред да сте се хранили неправилно, да сте трупали мазнини, и в един момент да искате с едно щракване всичко да се промени и да нямате мазнини! Всеки може да Ви даде готова диета и да гладувате! Сами също можете да започнете да гладувате и бързо да свалите всичко, но това само ще Ви вкара в един омагьосан кръг на гладуване и диета подир диета! Този глад е мъчителен! А при най-малкото хранене с нещо повече - килограмите веднага ще Ви се лепват! Вие не искате това! Аз също не го искам! Затова не очаквайте чудеса, а бъдете търпеливи и си дайте достатъчно дълъг период от време за постигане на желаната цел!
Вашият онлайн фитнес треньор не бива да Ви дава диети с екстремно отклонение от досегашния Ви калориен прием. Отначало просто е необходимо да се изчисти Вашето меню от всички вредни и нездравословни храни, които сте приемали до сега, а увеличаването или намаляването на калориите следва да се случва много плавно и поетапно.
Не очаквайте чудеса и не търсете огромни резултати в рамките на броени дни! За да се разбере дали Вашата програма е подходяща, трябва да мине малко време. Понякога, но много, много рядко може бързо да се наложат промени, тъй като не е имало начин да се предвиди реакцията на Вашето тяло към някой елемент от програмата, но най-често промените ще бъдат съвсем малки, тъй като вече цялата информация за Вас и Вашите цели ще е била взета предвид.
При тренировките принципите са прости: В случай, че сте напълно начинаещи, не се започва с тренировъчни методики, а с програма, която постепенно Ви запознава с различните упражнения и стъпка по стъпка Ви въвежда към следващото ниво на трудност, след като сте усвоили добре правилното изпълнение и сте готови да поемете ново предизвикателство.
При свалянето на телесни мазнини най-често се комбинират високо интензивни методики с комбинация на силова тренировка и кардио (аеробна тренировка). В случая се тренира тежко, няма леки килограми, полагат се големи усилия в залата и още със силовата тренировка се изгарят доста калории, а с кардиото не се прекалява. Кардиото се включва постепенно и постепенно се увеличава до определено ниво, защото тялото бързо привиква към него и то бързо губи своята ефективност. Калориите пък много леко започват да се намаляват, но не до безкрайност, а отново до определено ниво, като предимно е необходимо да се разчита на голям енергиен разход от самите тренировки и на забързване на метаболизма. Гладуването е противопоказно и не е здравословно!
При тренировките за покачване на мускулна маса не се тренира само с малко повторения, както е всеобщо известно. Целта е да се натоварят всички типове мускулни влакна, да се докарат мускулите до стрес и нови предизвикателства, които да ги накарат да се адаптират като отговорят с нов растеж. Тренировките за покачване на мускулна маса спокойно могат да имат периодизация - седмици с относително малко повторения - 6-8, последвани от седмици с повече повторения - 15-20, последвани от различни методики за преминаване отвъд отказа, както и промени в скоростта на изпълнение. Цялото това нещо се прави, като вече споменах, за да може да се натоварят всички типове мускулни влакна - бързо съкращаващи се, много бързо съкращаващи се, бавно съкращаващи се. Всички видове мускулни влакна трябва да получат стимул и да бъдат включени в растежа, а това няма как да се случи само със стандартна тренировка от 6-8 повторения. Храната, както писах по-горе, е чиста! Целта не е качване на килограми на всяка цена и тъпчене с всичко, което Ви падне! Целта е качване на чиста мускулна маса!
Но наистина, понякога не е възможно да се предвиди напълно всичко! Ето защо най-важният елемент, не само при онлайн треньора, но и на живо, е добрата комуникация и следене на резултатите. Не очаквайте някой да Ви ръчка постоянно и да Ви пита какво става! Редно е Вие също да проявявате отговорност и да поемате понякога инициативата, тъй като става въпрос за Вас! Вашият онлайн фитнес треньор, разбира се, е необходимо винаги да Ви отговори в рамките на 24 часа, както и да е готов да реагира и да предприеме нужната промяна.
След всичко написано дотук, разбирате, че няма как просто да получите някаква програма и всичко да свърши в този момент, след което да очаквате резултатите. Дори и да сте попаднали на най-добрият треньор в света - може да има резултати, може и да няма! Никой, напълно никой не е в състояние да предвиди със сто процентова точност как ще реагира организма Ви на даден тип хранене или тренировки. Затова не бързайте със заключенията, а комуникирайте и работете в градивен план! И пак повтарям - не очаквайте чудеса или бързи резултати! Ако треньорът Ви е наистина добър, той ще Ви предупреди да не бързате, за да получите трайни и здравословни резултати! Ако Ви обещае бързо сваляне на килограми или бързо качване, повярвайте ми - той само ще Ви даде това, което искате да чуете, просто за да Ви се хареса, без да се интересува за Вашето здраве.
Искрено Ваш: Богомил Йорданов