Обобщени правила при изчистване на телесните мазнини

Автор: Bogomil Yordanov На: петък, февруари 10, 2017 Видяно: 25715

В днешно време е пълно с многобройните реклами по интернет, списания и телевизия, обясняващи или разкриващи „най-новите истини или тайни“ за изчистването на телесните мазнини, просто защото това е вечната индустрия за милиони долари. А всъщност изчистването на телесните мазнини съвсем не е толкова сложно...

 

 Като културист моята сила винаги е била не в големи обеми и мускулна маса, а в много изчистени и добре обработени мускули. Също така, никога не правя големи разлики в теглото си при изчистване на телесните мазнини и се отървавам само от ненужното, като запазвам възможно най-добре мускулите си.

Информация по темата има много! Защо тогава пиша тази статия?

В днешното общество не е никак трудно да забележите многобройните реклами и по интернет, списания и телевизия, обясняващи или разкриващи „най-новите истини“ за изчистването на телесните мазнини, постигането на добра физическа форма, изграждане на мускули и изобщо даващи Ви съвети или предлагащи продукти, с които ще се чувствате много по-добре и ще постигнете тялото на своите мечти!

Всъщност не се налага изобщо да полагаме усилия да забележим всичко това, защото съобщенията и рекламите направо ни заливат с хиляди съвети всеки ден! Как да разберем кое е вярно, как да открием истината най-бързо, трябва ли да опитаме от всичко, за да разграничим истината от лъжата?

Без часове проучвания и четене на специализирана литература е невъзможно да открием истината...

Искам да помогна, но за да успея е необходимо да ми се доверите. Тренировки от 1998-ма година, десетки състезания, дълги години опит с клиенти, безброй изчетени страници... Това имам зад гърба си. Проучил съм и традиционните методики, и модерните, за да добия обоснованото самочувствие да изказвам своето мнение в моята най-силна област – изчистването на телесни мазнини.

        

1. Намалете въглехидратите и не ги приемайте, когато нямате нужда от тях! Въглехидрати са Ви необходими за възстановяване след тренировка и сутрин след събуждане, за да имате енергия през деня (освен, ако не правите кардио на гладно – тогава въглехидратите остават малко след кардиото). Внимавайте с източниците на въглехидрати – наблегнете на въглехидрати, богати на фибри, каквито са зеленчуците.

2.  Правете кардиото сутрин на гладно! Кардиото преди закуската е оптимален вариант, защото нивата на иснулин са най-ниски след събуждане. От друга страна, сутрин ензимът липаза, който подпомага разграждането на мазнините е завишен, ензимът липопротеин липаза, с помощта на който инсулинът изпраща глюкозата в мастните клетки е понижен, а хормонът на растежа, който е бил леко завижен по време на сън, все още остава с по-високи нива, като тази комбинация от биологични реакции + намалени запаси на гликоген сутринта, подпомага много по-ефективното изгаряне на мазнините при кардио сутрин на гладно, отколкото, ако кардиото е след силовата тренировка през деня.

3. Не стойте гладни! Не правете екстремни диети, които може да окажат негативно влияние върху хомоналния Ви баланс, не гладувайте! Най-малко – при продължителен период без храна започваме да изпитваме голям глад и сме склонни да нарушим диетата с неподходящи храни! От друга страна – дори да влезем в рамките на дневния си калориен прием и да приемем правилните храни, ако се храним само един или два пъти през деня, ще се наложи да приемем голямо количество храна наведнъж, което няма да бъде оптимален вариант. Може да изгубим мазнини, но при такова хранене, освен, че ще си разширяваме стомаха, като се тъпчем наведнъж, ще изгубим и повече мускули, отколкото при редовно хранене на по-малки порции.

4. Не приемайте големи количества въглехидрати и мазнини заедно! Човек, който добре познава работата на храносмилателната система, знае, че няма нищо нередно в приема едновременно на въглехидрати и мазнини – храната не гние и не се случват някакви страшни неща, описани в разделното хранене. Проблемът може да се окаже друг – първо, въглехидратите покачват инсулина, който вкарва всичко от кръвния поток в клетките, и при комбинация с мазнини – познайте какво ще вкара във Вашите клетки – да, мазнини! Второ – при комбинация на повече въглехидрати и мазнини заедно, със сигурност ще приемете доста калории наведнъж, които най-вероятно няма да са Ви необходими скоро за енергия и ще бъдат складирани като телесни мазнини.

5. Приемайте полезни мазнини! Отличен вариант е приемът на рибено масло около 4-10 грама на ден, което дори помага изгарянето на телесни мазнини чрез подобряване на инсулиновата чувствителност, а също така и подпомага сърдечната дейност. Не случайно хора, които консумират повече риба многократно са доказали много по-малко сърдечни проблеми.

6. Приемайте кафето или фет бърнърите с термогенен ефект в правилното време! В никакъв случай не приемайте термогенни продукти вечер! Най-доброто време за тях е сутрин преди кардиото или поне преди силовата тренировка, но не и късно вечер. В случай, че тренирате вечер след работа, ще се наложи да ги ограничите, защото ще разстроят Вашия сън. Известни и добри продукти, освен кофеина, са и: екстракт от зелен чай, Йохимбин, Синефрин, до някаква степен и Л-карнитин.

7. Приемайте бавно-усвояващ се протеин вечер преди сън! Най-добрият пример е изварата или казеиновият протеин на прах. Не, това няма да попречи изгарянето на мазнините! Тялото не изключва храносмилателната система през нощта, а тя продължава да работи без прекъсване! При контролиран прием на въглехидрати и занижени калории, най-доброто решение опрделено ще бъде да завършите деня с малко извара или казеин, давайки възможност на мускулите да се възстановят по-добре и на сутринта да сте готови за следващата победа в залата и на масата!

8. Тежките тренировки с тежести са приоритет, не кардиото! Многократно съм обяснявал, че тежките тренировки с тежести запазват мускулите, а изгарянето на мазнини, макар и с по-бавни темпове, продължава много след силовата тренировка, благодарение на следтренировъчната консумация на кислород (СТКК). Кардиото изгаря повече мазнини за по-кратък период от време, но не прави нищо да запази мускулите, а с по-малко мускули се забавя метаболизмът, както и се разваля външния вид – може да станете просто слаби и отпуснати.

9. Интервално кардио! Изглежда интервалното кардио доказва по-добрата си ефективност в практиката! Редувайте няколко минути кардио с висока интензивност, последвани от няколко минути нискоинтензивно кардио! Ще усетите разликата!

10. Зареждащ ден, а не чийт ден! За много хора чийт денят означава да се натъпчат колкото могат повече, оправдавайки огромното количество погълнати вредни храни през този ден с хормоналния баланс. Истината е, че трансмазнините няма да направят нищо положително за хормоналния Ви баланс, а напротив! Зареждащият ден – ден с повече въглехидрати, но чисти, е далеч по-добро решение! Имате нужда просто да стимулирате лептинът – хормонът на ситостта, както и да запълните понижените гликогенни запаси, а не да развалите всичко постигнато през изминалите няколко дни! Ако диетата Ви е балансирано изградена, няма да изпитвате глад и да се мъчите, а скоро ще свикнете и да не вредни храни!

Гореспоменатите правила действат само, ако наистина ги спазвате! Ако не давате достатъчно от себе си – няма и да получите много откъм резултати! Колко силно искате успеха и готови ли сте да победите себе си?

 

Ваш,

Богомил Йорданов

 

Ако желаете да научите как мога да Ви помогна индивидуално да постигнете по-добри резултати, натиснете тук: Предлагани услуги

А ако желаете да се запознаете с най-новото в света на хранителните добавки - Селективни Андрогенни Рецепторни Модулатори, натиснете тук: Всички видове САРМ