Най-добрата тренировъчна методика

Автор: Bogomil Yordanov На: вторник, януари 24, 2017 Видяно: 5517

Коя е най-добрата тренировъчна методика за мен? А коя е най-добрата методика за Вас? Има ли изобщо най-добра тренировъчна методика?

 

 Във фитнес индустрията съществуват множество тренировъчни методики, теории и мнения на хора обявили се за експерти. Много от "експертите" подкрепят теориите си с изследвания и опити върху наблюдавана група от трениращи, поради което всяка теория звучи достоверна и се радва на много привърженици, особено ако теорията е по-нова и модерна. Привържениците на дадена методика за тренировки понякога са готови да влязат в дуел или да се бият в защита на своята теза - толкова са убедени и сигурни в това, което твърдят!

На кого да вярва обикновеният трениращ, който няма свръх високи спортни очаквания и просто иска да изглежда и да се чувства добре?

Най-често първоначалният избор определя последващите убеждения! Защо? Просто защото, ако до сега не сте тренирали и не сте се хранили правилно, при включване на силови тренировки и изчистване на вредните храни от менюто, със сигурност ще имате резултати! Няма значение дали методиката е най-подходящата или не, няма значение и дали храненето е оптимално за Вас или не - самата промяна на Вашия режим с включването на спорт и по-здравословни храни ще доведе до значително подобрение на външния Ви вид, ще имате повече енергия, сила и ще се чувствата много по-добре! И все пак - това не означава, че тренировките и храненето са оптимални за Вас. 

Не забравяйте и че дори да следвате точно едно към едно тренировъчния и хранителен режим на най-добрия културист в света, това съвсем не означава, че ще изглеждате като него след няколко години. Тук се намесват още безброй фактори, част от които, но и не само, са генетичните особености и ежедневие. За медикаменти вече е друг въпрос. Но при всички случаи, това, че нещо действа добре при някого, съвсем не означава, че ще действа добре и при Вас. Нито редовните боксови тренировки ще Ви направят новия Мохамед Али, нито постоянното практикуване на шах ще Ви превърнат в следващия Гари Каспаров. Всичко е индивидуално! 

Ами изследванията и фанатиците, които са готови да умрат в името на своята теория?

Никога не се доверявайте сляпо на изследванията! Всеки един от нас вижда света по различен начин - едни вярват в едно, други - в друго, ако не беше така, най-малкото нямаше да има толкова много религиозни войни... Къде е истината, щом всеки вярва в своята истина искрено и дълбоко? Когато вярваме в нещо, ние сме склонни неосъзнато да сортираме информацията, с която се сблъскваме всеки ден и да обръщаме внимание на тази, която отговаря на нашите представи и разбирания, а другата, която не отговаря - игнорираме. Обикновено дори не осъзнаваме, че го правим, но това е факт. По този начин, сортирайки подсъзнателно само дадена информация, ние затвърждаваме своето мнение все повече и повече, намирайки все повече и повече доводи в подкрепа на своята теория. Така, че когато някой е 100% убеден, че е открил най-добрата методика за трениране, това не означава, че Ви лъже. За него може да е така, при него тя може да дава по-добри резултати, но това не означава, че и при Вас ще бъде същото! А за изследванията - изследванията редовно пропускат много важни елементи! Например - едната група трениращи тренирали еди как си в продължение на 2 месеца и качили средно 5 кг мускулна маса, а другата група тренирали по другия начин и качили 500 грама мускулна маса средно. Само, че изследването пропуска тренировъчния стаж на трениращите - първата група може да са начинаещи - когато всичко действа добре и се вижда най-голям напредък! Втората група може да има голям стаж и развитието напред да е изключително трудно и почти невъзможно. Важни са и възрастта, ежедневната натовареност, хормоналните особености на всеки един участник, и най-вече - храненето! Ако не се храните добре - както и да тренирате, няма да постигнете голям напредък! И обратното - ако не тренирате здраво, както и да се храните - няма да качите мускулна маса!

А напредъка, който дори хора с по-голям стаж виждат при смяна на тренировките?

Не забравяйте, че тялото лесно се адаптира към промените. Ако тренирате дълго време по една методика, неизбежно ще дойде момент, при който мускулите Ви ще са свикнали напълно с този вид натоварване и няма да получават необходимия стимул за развитие. При промяна на тренировъчната методика, само заради самата промяна, различен начин на изпълнение на упражненията, мускулите ще получат нещо различно и ще реагират. Тогава ще имате сигурен довод, че новата методика е по-добра от старата, но не забравяйте, че ще дойде момент, в който тялото Ви ще свикне и с новата методика!

Не на последно място - често изграждаме преценка колко е добра дадена методика по напредъка, който сме постигнали. Има теории, според които ако не качваме между 200 и 500 грама на седмица тегло, значи се в застой с трупането на мускулна маса. По мои скромни изчисления, това са минимум 10 кг на година. Ако сметнем, че на 18 години тежах 90 кг и бутах 200 кг от лежанка, сега трябваше да тежа около 230 кг и да бутам около 500 килограма от лежанка. Но тъй като това не се е случило, значи съм в застой. За съжаление, сега тежа 100 и бутам до 210 кг на лежанката! Човешкото тяло има своите граници, над които няма как да се премине по естествен път, но дори с много забранени медикаменти, отново се стига ниво, което не може да бъде надскочено и което е различно за всеки човек! 

Просто внимавайте на кого и на какво вярвате! Не се задълбавайте в теории, а просто бъдете постоянни и упорити, за да постигнете добри резултати! Периодизацията лично за мен е "най-добрата методика" - разнообразието, смяната на методики и упражнения, за да не се привиква към едно и също всеки ден!

 

 

Ваш,

Богомил Йорданов

 

Ако желаете да научите как мога да Ви помогна индивидуално да постигнете по-добри резултати, натиснете тук: Предлагани услуги

А ако желаете да се запознаете с най-новото в света на хранителните добавки - Селективни Андрогенни Рецепторни Модулатори, натиснете тук: Всички видове САРМ