Моите 10 най-големи тайни за покачване на мускулна маса

Автор: Bogomil Yordanov На: сряда, септември 12, 2018 Видяно: 10394

Правилата са създадени, за да бъдат оспорвани, предизвиквани, променяни или напълно разрушавани. Няма напълно 100% правилен начин на трениране, но прекалено много фитнес любители или дори културисти, робуват година след година на концепции и тренировки, без никога да ги анализират напълно и без да изпробват други.

Когато експериментирам с нови упражнения, нова програма или нова тренировъчна методика, не го правя за една или две седмици, очаквайки да видя голямата разлика. Давам си време, за да се превърне в навик и да мога наистина да разбера дали работи добре при мен. Всяко упражнение и всяка методика, които препоръчвам, са лично изпробвани от мен в продължение на месеци, за да можете да имате полза от доказан резултат. Как съм успял – благодарение на дългите години (вече 20), през които тренирам. Не искам просто да прочета нещо, което е работило при някого, колкото и да е убеден този човек в неговото действие, или пък да прочета някакви научни изследвания, след което сляпо да проповядвам дадена методика. Вярвам, че рационалното мислене, опитът и постоянството са най-големите ми оръжия в постигането на добри и трайни резултати в течение на всичките тези години, колкото и много хора да се опитват да омаловажат фактите.

В днешната епоха на хора, търсещи идеалната визия, но и епоха на наднорменото тегло, много повече са желаещите просто да отслабнат, дори да изгубят и мускулите си (които така или иначе до сега са били скрити под мазнини), отколкото онези, които искат да натрупат солидна мускулна маса. Докато за първото е достатъчно просто да се намали храната и дори най-некадърният фитнес треньор може да накара някого да отслабне (макар и не трайно и не здравословно и не оптимално), при покачването на мускулна маса вече уменията и знанията влизат в сила. И тъй като незнаещият, неможещият или мързеливият човек винаги си намира оправдания, той няма да осъзнава или няма да иска да признае своето незнание, а ще намери своето успокоение и оправдание в това, че мускулна маса се постига единствено с химия. Да, забранени медикаменти има в спорта, за съжаление поради погрешно мислене, вече има и масово сред обикновените фитнес любители, основно поради липса на необходимите знания, търпение и постоянство да се постигне добър резултат без рискове за здравето. Нека погледнем Лари Скот – Мистър Олимпия 1965 и 1966 г., който е роден през 1938 година, поради което мисля, че анаболните стероиди няма да бъдат подходящо оправдание на неуките (като кажат „Тоя е взимал яко химия, брато!“) и причина за неговите размери и успехи: Лари е имал 20 инчови ръце (50 см.) при тегло 93 кг. Някой ще каже, че е и ген, но Лари е бил много слабо момче като малък. Тайната се крие най-вече в упоритост, тренировки, рационално мислене и разбиване на правилата. За съжаление, въпреки изминалите десетилетия, напредване на науката и знанията, масово хората робуват на правила и са недостатъчно информирани, а за резултати често се разчита на забранени медикаменти, или както каза някой наскоро „Никой не пита победителя дали е казал истината“. Каквато и да е вашата истина обаче, фактите са, че можете да постигнете много по-добри резултати от тези, които имате до сега.

В следващите редове ще ви разкрия някой от „тайните“ на мускулната маса и на успеха, които лично съм изпробвал и не бих ви препоръчал, ако не бях напълно сигурен, че работят при всяка тренировъчна програма и всяка методика.

1. Първата тайна всъщност не е точно тайна. Това изграждането на индивидуална тренировка с наблягане на слабите места за изграждане на добре балансирана физика. Всички ние сме генетично различни едни от други, като тези разлики са и по отношение на това колко лесно и къде можем да натрупаме мускулна маса. На едни им вървят повече ръцете, на други – раменете, на трети прасците и т.н. Масов проблем обаче е, че всеки обича да се концентрира над любимата си мускулна група, обръщайки по-малко внимание на остналите. За всяко нещо във Вселената и в живота трябва да има баланс. Същото важи и за нашата физика – не бива една група да е развита за сметка на друга и истински добрите резултати ще дойдат тогава, когато работим за постигане на баланс – качим мускулна маса точно на правилните места.

2. Втората тайна е стимулиране производството на червени кръвни телца за по-висок кръвен поток, повече кислород и повече хранителни вещества към мускулите. Приемайте ежедневно билката Ехинацея под всякаква възможна форма (стимулира имунната система и производството на червени кръвни телца) + една таблетка B-комплекс на всеки 3 часа. Приемайте повече омега мазнини, както и храни, богати на желязо (например сусамов тахан, черен дроб, миди, хайвер).

3. Никога не преяждайте. Вместо това се хранете с по-малки порции на всеки 3 часа. По този начин хранителните вещества са достъпни през целия ден за енергия и възстановяване на вашите мускули.

4. Никога не оставайте гладни. Не пропускайте някое от храненията си, а ако се наложи да се забавите, просто яжте колкото е възможно по-скоро и разпределете равномерно часовете за останалите хранения до края на деня.

5. Никакво пушене. След пушене на цигара капилярите се свиват до 8 часа, а също така губите около 25 мг. витамин C на всяка една цигара. Това не е никак добре за доставянето на хранителни вещества до вашите тъкани.

6. Контролирайте емоциите си, не позволявайте те да ви контролират. Бъдете спокойни, мислете трезво. Когато сте прекалено напрегнати или прекалено активни и превъзбудени, вие навлизате в катаболно състояние. (Тези, които ме познават, знаят, че на живо съм изключително спокоен независимо от проблемите или средата около мен).

7. Бъдете винаги фокусирани над своята цел. Ако е необходимо закачете над леглото си или над огледалото си списък на своите цели и всяка сутрин си повтаряйте какво искате да постигнете. Не хабете излишна енергия над занимания, които няма да ви помогнат по никакъв начин да постигнете своята цел (не само за натрупване на мускулна маса, но и за други цели, които имате в живота). Бъдете целеустремени.

8. Важно е да си създадете редовен и постоянен график на хранене, сън и тренировки. Хранете се по същото време, тренирайте по същото време и си почивайте по същото време всеки ден. Тялото ще отговори по възможно най-добрия начин, а и ще се научите много по-добре да разпределяте дневните си занимания и да бъдете много по-ефективни.

9. Не се тъпчете с големи количества храна един или два пъти на ден. Тялото ви няма да използва храната ефективно. Един от въпросите е защо сте гладни и искате още храна? Отговорът се хрие в това, което ядете. Тялото възприема храната под формата на макро и микро нутриентите, ваитамини, минерали, ензими, които тя му доставя. Ако храната, която ядете не съдържа достатъчно необходими за тялото елементи от някоя от посочените групи, най-вероятно ще изпитвате глад и ще преяждате. Тук може да се спомене и темата за калориите, а именно, че калориите не са най-важния фактор, източниците на тези калории са определящи за резултатите и за чувството на ситост.

10. За да изградите по-добра физика, изключително важно е да знаете какво правите и защо го правите, както и да си представяте себе си постигнали крайната цел. Когато отидете в залата не бива да се мотаете, да се снимате, да си говорите, да си цъкате на телефона. Отивате с определена цел. Не е важно количеството (времето прекарано в залата или броя серии), важно е качеството – чисто и равномерно изпълнение без отпускане на мускула в крайни позиции, пълна концентрация над всяко повторения, както и визуализация във вашите мисли как се развивате и постигате желания резултат. С други думи – важно е да сте напълно концентрирани и да използвате цялата си мисловна сила и енергия над това, което извършвате. Само така ще постигнете забележителни резултати и ще победите самите себе си. Силата на мисълта е голямо нещо. Аз самия съм бил в инвалидна количка през 2005-та година, а 2007-ма година станах балкански шампион по културизъм за мъже (изпуснах възможността да участвам на младежи до 21 г. със съвсем малко), следвайки написаните по-горе малки тайни.

Може би някои от вас са очаквали някакви магически трикове, но истината е, че успехът се крие точно в тези уж добре познати „тайни“, които в същото време почти винаги пренебрегваме. Обикновено отговорът е право пред очите ни, но ние не го виждаме. Малките промени понякога водят до неочаквано добри резултати. Опитайте се да спазвате моите 10 „тайни“ за успешно изграждане на мускулна маса и сами ще се убедите в тяхната сила.

 

Ако желаете да научите как мога да Ви помогна индивидуално да постигнете по-добри резултати, натиснете тук: Предлагани услуги

А ако желаете да се запознаете с най-новото в света на хранителните добавки - Селективни Андрогенни Рецепторни Модулатори, натиснете тук: Всички видове САРМ