Всичко за кетонната диета - Част 2

Автор: Bogomil Yordanov На: неделя, юни 4, 2017 Видяно: 8222

Разглеждане на двете основни теории при сваляне на излишни килограми, както и отговори на често срещани въпроси

 

Какво наистина е важно за загуба на излишни килограми? Приети и изразходвани калории, или пък нашето телесно тегло се регулира от хормоните, какъвто е трупащият телесни мазнини хормон инсулин?

В момента е изключително модерно да се броят калориите и много диети се осланят единствено на тях – щом си в рамките на калорийния си прием, значи всичко е наред. И наистина, никой не може да избяга от закона на калорийния баланс – по-малко калории = по-малко тегло, повече калории = по-голямо тегло. Но този принцип е също толкова верен, колкото и че ако четете по 50 страници всеки ден, след 5 години Вашето IQ ще се повиши с 20 пункта. Разбира се, очевидно, зависи какво четете – може да се повиши и с 30, но може да си остане същото или да падне надолу – има огромна разлика дали ще четете жълти вестници, вицове, правна литература, медицина, прихология, математика, физика... Резултатът зависи от това какво ще четете и това е повече от ясно! Защото е и с пресмятането на калориите – резултатът зависи от качеството на калориите! Повечето хора не обичат да четат подробна информация, затова ще съм възможно по-кратък: всеки вид храна има напълно различна биологична стойност!

Въглехидратите се усвояват с различна скорост и имат различен гликемичен индекс - това означава, че с различна скорост ще навлязат в кръвния поток под формата на кръвна захар – някои рязко, като рязко повишат нивата на инсулин, който да приведе кръвната захар в клетките, а други – постепенно и плавно. Някои въглехидрати съдържат повече проста захар, други съдържат плодова захар (фруктоза), трети съдържат повече хранителни фибри. Колко е важно това – толкова, че хранителните фибри подобряват храносмилането и имат по-голям термогенен ефект; това ще рече, че много често тялото изразходва повече енергия, опитвайки се да ги усвои, отколкото те съдържат – това са така наречените „празни калории“. Още при въглехидратите сметките за изчисление на калориите могат да излязат доста криви и неточни. Уж все са си въглехидрати, но ще се отразят различно.

Белтъчините пък имат различен аминокиселинен профил – белтъчини от една храна не са равни на белтъчини от друга храна! В никакъв случай не може да се сравнят калории от белтъчини с калории от въглехидрати, макар, че и едните и другите отделят по 4 килокалории енергия за един грам. Белтъчините (белтъците) са един от основните градивни компоненти на живите клетки, както и на вирусните частици. Те притежават сложна пространствена структура и изпълняват разнообразни биологични функции – от типично структурни, защитни (активна и пасивна), транспортни и съкратителни до каталитични и регулаторни. Цялата информация, необходима за изграждането на белтъчната молекула, е кодирана в ДНК. Посредством процес на точно презаписване на информацията в РНК (транскрипция) и превеждане от полинуклеотидна в аминокиселинна последователност (транслация) е възможно синтезирането на определен белтък, притежаващ конкретна биологична роля. Освен това, единствено белтъчините са градивен материал за мускулната тъкан.

Ами мазнините, които ни вълнуват в нашия случай, заради кетонната диета? Най-общо казано – наситени, ненаситени и хидрогенирани, но могат да се включат и категориите „прости“ и „сложни мазнини“. И трите основни вида мазнини оказват различно влияние над организма, макар, че и тук получаваме еднакво количество килокалории за грам – 9 килокалории. Първите трябва да присъстват в менюто, но ограничено, вторите трябва да са в по-големи количества, защото са полезни, а третите трябва изцяло да се ограничат. Трансмазнините (хидрогенирани мазнини) са изкуствено създадени. Хидрогенирането на мазнините означава превръщането на ненаситени мастни киселинии в наситени - намаляват двойните връзки, мастните киселини допълнително се насищат с водород, структурата става по-устойчива и по-трудна за разпад. Повишава се и температурата на топене. Маргаринът също е типичен пример - представлява течни растителни масла, които са превърнати в твърди такива. Тези мазнини са най-вредни и предразполагаще към сърдечно-съдови болести и в последно време производителите биват задължени да изписват съдържанието им по етикетите. Интересното е, че те се „лепят“ най-много в областта на корема и ханша.

И все пак – законът на калориите си действа: по-малко калории – сваляте тегло, повече калории: качвате тегло. Но дали е здравословно, дали ще сваляте мускулна маса или телесни мазнини или и двете и дали ще качвате само телесни мазнини – тук зависи от произхода на калориите и от физическата активност. Масовата грешка е да се гледат само цифрите на кантара! „Свалила съм 3 кг, страхотно!“ Накрая се вижда слаба и увиснала фигура на безжизнен и уморен от диети и глад човек, вместо стегнато и изпълнено с енергия тяло!

Теорията на калориите е вярна относно загубата и качването на тегло, но само до там! В гореописаното пропадат и много други модерни теории, като например диета само на въглехидрати, за която четох наскоро, и която си е пълно самоубийство. Но всеки има глава на раменете и може сам да преценява за себе си!

Теорията за намаляването на инсулина и ограничаването на въглехидратите също е вярна до някаква степен, стига да се съобразява с приема на мазнини и белтъчини за сметка на въглехидратите, както и с калорийния прием. Ето, че истината е някъде по средата, защото е необходимо предвид да се вземат не само калориите, но и техният произход; не само въглехидратите, но и количеството на белтъчините и мазнините, както и калорийният прием! А в случай, че сте забравили, дори и белтъчините, ако са прекалено много, се превръщат в гликоген и покачват инсулина... Тук, сред всички останали диети за сваляне на излишни килограми, смея да твърдя, че предимството е на страната на кетонната диета (при възможни леки модификации в зависимост от целите и нуждите на прилагащия диетата).

 

Отговори на някои въпроси      

Не свалям излишни килограми достатъчно бързо, достигнах застой. Какво да правя?

Има няколко неща, които могат да се променят, за да продължи загубата на излишни килограми, но най-ефективните са:

- Ограничете въглехидратите до пълен минимум, например до 20 гр. на ден (все пак зависи от конкретния човек, всички негови особености и целта), но не сваляйте много калориите; нека изгубените калории от премахнатите въглехидрати бъдат за сметка на приети калории от ненаситени мазнини (например риба или ядки)

- Хранете се само когато сте гладни

-  Спете минимум 7 часа и избягвайте допълнителен стрес

Имайте предвид, че колкото повечесте изчистили мазнините от тялото си, скоростта, с която сваляте ще се забави и свалянето почти ще спре. Нормално е понякога да има застой, а също така са нормални и малки вариации в теглото всеки ден. Просто продължавайте напред по същия начин без да се тревожите!

        

Ще върна ли бързо старото си тегло след спиране на нисковъглехидратната / кетонната диета?

След спиране на нисковъглехидратна / кетонна диета в никакъв случай не започвайте да се храните безразборно с каквото Ви падне! Тогава нормално ще върнете скоро старото си тегло. Започнете промените много бавно и внимателно, като се стремите да намерите златната среда на здравословно хранене, при която приемате само качествени храни (без пържено и захарни изделия), и при която не изпитвате глад. В случай, че все пак Ви е много трудно без захарни изделия, направете си веднъж седмично „чийт дей“ – ден в който е позволено да ядете и от тях. Но при всички случаи – не правете нищо рязко и след диетата търсете здравословно хранене, което да може да се превърне в част от Вашия начин на живот за постоянно!

        

Трябва ли да се притеснявам за плътността на костите си, както и за киселинния характер на храните? Защо се говори за алкални диети?

Според безумната теория за алкалните диети, при прием на храни с киселинен характер, се получава остеопороза, тъй като високата киселинност в тялото извлича минералите от костите.

Тази теория има множество проблеми. Най-неоспоримият факт е, че киселиността (PH) на кръвта не се променя в зависимост от начина ни на хранене. При минимални вариации в киселиността на кръвта ние се разболяваме и умираме. Тялото е добре работеща гениална машина, която е устроена така, че да не се влияе от характера на храната, която приемаме. Каквото трябва да се изхвърли, се изхвърля чрез урината, поради което се покачва и нейната киселинност в такива случаи.

За по-сигурно, всичко е било тествано многократно в много отделни експерименти с много различни групи от хора, които са се придържали към нисковъглехидратна диета. И след години не е наблюдавана никаква разлика в костната им плътност. Нека бъдем по-умни от митовете и слуховете! Нека бъдем информирани!

 

Наистина ли колата е толкова вредна?

Ако се чудите какъв е отговорът – просто поливайте няколко дни цветята си с кола, вместо с вода! Може би разултатите няма да са така бързи, но това, че не ги забелязваме веднага, не ознзчава, че нищо лошо не се случва! Случва се и се наслагва малко по малко с времето, докато в един миг достигне точка на кипене... Диабет, сърдечно-съдови проблеми, Алцхаймер... Ако ме видите отново да пия кола, избийте ми я от ръката! Няма да Ви се разсърдя!

 

Коя диета е по-ефективна – периодичното гладуване или нисковъглехидратна / кетонна диета?

Вероятно вече се досещате за отговора! Наблюденията говорят за около 70% по-добра ефективност на нисковъглехидратната диета спрямо периодичното гладуване.

        

Нисковъглехидратна диета при бременност и кърмене?

До сега не са правени научни изследвания за влиянието на нисковъглехидратна / кетонна диета при бременност или кърмене, поради което не се препоръчва стриктно спазване на такъв тип диети през тези периоди. Разбира се, простата захар и хидрогенираните мазнини не са пллезни в никой случай, поради което сладките и пържените храни следва отново да се избягват, но се препоръчва умерен прием на въглехидрати от необработени изкуствено храни.

 

Съществува ли наистина пристрастяване към захарта или всичко е въпрос на воля?

Не издържате без поне малко сладко всеки ден? Мнохо хора имат този проблем! Милиони хора по целия свят не са запознати с факта, че са станали зависими от захарта! Пристрастени към нещо, което е добавено почти във всяка храна около нас! И за съжаление може би няма как да избегнем захарта напълно, но можем да я сведем до минимум!

За да се справите, препоръчвам Ви да махнете всички захарни изделия от своя дом, така, че да не се налага да ги виждате често и да се изкушавате! Започнете ясен хранителен режим с ясно описани храни и време за прием! Винаги преди да пазарувате си правете списък с храната, която е необходимо да закупите, така че да не се лутате около други щандове и рафтове и да не се изкушавате да вземете, което не е част от диетата Ви! Ако мислите прекалено много за сладкото – опитайте да се разходите навън, пийте повече вода, чай, кафе, айрян. Винаги мислете за крайната цел, която сте си поставили! Не позволявайте моментно изкушение да развали крайния резултат!

 

Ваш,

Богомил Йорданов

 

Ако желаете да научите как мога да Ви помогна индивидуално да постигнете по-добри резултати, натиснете тук: Предлагани услуги

А ако желаете да се запознаете с най-новото в света на хранителните добавки - Селективни Андрогенни Рецепторни Модулатори, натиснете тук: Всички видове САРМ