Всичко за кетонната диета - Част 1

Автор: Bogomil Yordanov На: събота, май 6, 2017 Видяно: 23187

Кетонната диета представлява диета с максимално ограничен прием на въглехидрати, която стимулира тялото да изгаря повече телесни мазнини. 

 

Кетонната диета представлява диета с максимално ограничен прием на въглехидрати, която стимулира тялото да изгаря повече телесни мазнини. Тя носи много потенциални ползи, ако желаете да се отървете от излишните килограми, да бъдете по-здрави и да имате повече енергия, но също така при нея съществува и вероятност за някои странични ефекти, за които ще спомена по-нататък.

Кетонната диета е подобна на други нисковъглехидратни диети, които също до някаква степен са тип кетонни диети, но основната разлика между кетонната диета и другите нисковъглехидратни диети (например диетата на Аткинс), е че при нея приемът на белтъчини е относително занижен, тъй като протеинът също може да се превръща в гликоген и да стимулира отделянето на инсулин. При кетонната диета цялото тяло преминава на гориво от мазнините. Нивата на инсулин стават много ниски и изгарянето на телесни мазнини се увеличава повече, отколкото при всяка друга диета

                 

Какво е кетоза?

Кетоза представлява процес, при който тялото произвежда малки енергийни молекули, наречени „кетони“ (чрез окисляване на мазнините). Кетоните са алтернативно гориво за тялото, което се използва при ограничени запаси на кръвна захар (глюкоза).

Кетоните се образвуват в черния дроб от мазнини, след което се използват за енергия от тялото, включително и от мозъка. Да не забравяме, че мозъкът е орган, който се нуждае от голямо количество енергия всеки ден, но който не може да използва мазнините директно за енергия. Той може да се захранва единствено от глюкоза... и ето една добра новина – също от кетони.

Най-бързият начин да се достигне до кетоза е да се гладува, но очевидно това не е най-доброто решение. Така е дошла и идеята за кетонната диета – диета с по-висок прием на хранителни мазнини, занижени белтъчини и почти никакви въглехидрати. С този тип хранене тялото отново достига до кетоза, но без необходимостта да се гладува.

 

Кетоните и мозъкът

Погрешно е схващането, че мозъкът може да използва за енергия единствено въглехидрати. Истината е, че мозъкът използва въглехидратите за енергия, когато приемаме такива, но ако няма достатъчно въглехидрати, той спокойно може да премине към алтернативно готиво – кетони.

Преминаването към кетони за енергия от мозъка е напълно необходимо за оцеляването на човешкия вид. Ако мозъкът не преминаваше към кетони, след няколко дни без храна, мозъкът ни щеше да спира да функционира, но за щастие, ние можем да издържим доста повече без храна – говори се за хора оцелели без храна дори 40 дни и повече. Е да, някой ще каже, че мускулите ни също могат да се разграждат и да се произвежда глюкоза, само за да бъде захранен мозъкът. Но този процес е изключително неефективен и би ни унищожил изключително бързо.

Всъщност, при кетозата се получава постепенен и равномерен приток на енергия (кетони) до мозъка, докато при използването на въглехидрати за енергия, има върхове и спадове в нивата на кръвна захар и съответно – върхове и спадове при захранването на мозъка с гориво. След няколко дни на адаптация към кетонната диета (по време на които хората изпитват проблеми с концентрацията, главоболие и раздразнение), мозъкът и тялото преминават безпроблемно към кетоните като гориво. След като веднъж тялото се адаптира и премине на режим за използване на новия вид гориво, енергията и фокусирането значително се подобряват.

        

Предимства на кетозата

Сваляне на излишни килограми

Безспорно това е първата причина, поради която хората се интересуват от кетонната диета. Ограничаването на въглехидратите за сваляне на излишни килограми и редуциране на теглото се практикува от поне 150 години, като съвременните проучвания продължават да подкрепят нисковъглехидратните диети. Така, че – как работят нисковъглехидратните диети и как да подобрим ефекта?

Не е никаква случайност, че ограничаването на простите въглехидрати - захар и тестени изделия – има специален ефект отвъд така модерното сега единствено фокусирането над количеството калории. Въглехидратите, повече от всеки друг тип храна, стимулират отделянето на хормона инсулин, който е най-анаболният, но и най-спомагащ складирането на телесни мазнини, хормон. Това означава, че за да намалим телесните си мазнини, цел номер едно трябва да бъде понижаване нивата на инсулин, чрез ограничаване приема на въглехидрати.

Напоследък, както вече споменах, модерно е да се следи единствено приема на калории, не толкова от какво са те: „хранете се по-малко, изгаряйте повече, и ще изгорите телесните си мазнини“. Това е вярно, но е по-ефективно на теория, отколкото на практика – ако подобно твърдение беше напълно вярно, нямаше да има толкова много хора с наднормено тегло и метаболитни проблеми във време, когато изчисляването на калориите и преминаването на калориен дефицит са така широко разпространени.

Големият проблем при фокусирането на броя приети калории и калорийния дефицит, е непрестанното появяващото се чувство на глад. Не се взема пред и регулирането на тялото на запасите от телесни мазнини. Не се взема предвид регулирането на хормоните и хормоналния баланс. Не се взема предвид, че ние не ядем калории, ние ядем храна, а храната представлява много повече от някакви си цифри. Някои храни (обикновено нисковъглехидратни) ни карат да се чувстваме сити, но други храни ни карат да се чувстваме дори още по-гладни! Не сте ли забелязали?

Основната идея на нисковъглехидратните диети е те да помагат на тялото, а не да работят срещу него. Вместо да се губи време, да се изпробва силата на волята чрез ограничен калориен прием и постоянно издържане на глад, прави се нещо друго – цели се тялото да иска по-малко храна и да изгаря повече от преди, при това без чувството на глад. Това се постига чрез постепенна промяна и подобряване на хормоналния баланс, но най-вече чрез ограничаване производството на хормона инсулин.

 

Подобряване на състоянието при диабет тип 2

Кетонната диета е изключително добра за подобряване на здравословното състояние при диабет от тип 2, като това е доказано с множество модерни изследвания и опити.

Захарен диабет тип 2, познат по-рано като инсулинонезависим захарен диабет (ИНЗД), представлява метаболитно нарушение, което се характеризира с високо ниво на кръвната глюкоза в контекста на инсулинова резистентност и относителен дефицит на инсулин. Казано с по-прости думи – висока кръвна захар и липса на инсулин, или неефективност на инсулина да приведе кръвната захар в клетките. А от какво се произвежда кръвната захар? – Да, познахте – от въглехидратите! Това заболяване може до сериозни усложнения като доведе до сърдечна недостатъчност, проблеми със зрението, лошо кръвообращение, кетоацидоза и др. Високите нива на кръвна захар са свързани с по-краткотраен живот и по-бързо остаряване на клетките. Да сте виждали до сега някой столетник или столетница с наднормено тегло? - Нито пък аз!

Ако приемаме по-малко въглехидрати, логично, тялото ще контролира нивата на кръвна захар много по-лесно. Много хора, изпробвали кетонна диета, са подобрили значително състоянието си при диабет тип 2 (или са успяли да контролират диабет от тип 1), така, че ако имате диабет, определено кетонната диета е Вашата диета!

 

По-добра физическа издръжливост    

Кетонната диета може значително да подобри физическата издръжливост, предоставяйки постоянен достъп до цялата енергия от запасите с телесни мазнини.

Докато запасите на складиран гликоген се изчерпват само след няколко часа интензивни упражнения или по-бързо, запасите от телесни мазнини съсържат достатъчно енергия за няколко седмици! Проблемът е, че когато тялото е приспособено да използва главно въглехидрати за енергия, какъвто е и случаят с повечето хора в днешно време, запасите от телесни мазнини не са така лесно достъпни и не могат да бъдат използвани веднага за енергия и захранване на мозъка. В резултат на това се налага често зареждане с въглехидрати, дори само за справяне с ежедневните занимания. При кетонната диета този проблем е преодолян - след първоначалния адаптационен период тялото лесно започва да използва запасите от телесни мазнини за енергия 24 часа в денонощието.

Съществуват обаче две особености при използването на кетоните за енергия при спортове за издръжливост:

1. Прием на повече течности и минерали.

При кетонна диета е много важен приемът на повече течности и по-специфично – на голяма чаша вода заедно с половин чаена лъжица сол 30-60 минути преди тренировка. Това може да подобри значително качеството на тренировката, както и да предотврати възможната поява на схващания.

2. Достатъчно време за адаптиране към кетонната диета.

Не очаквайте мигновенни резултати, нито мигновенен прилив на енергия или повече издръжливост. Търпеливо изчакайте достатъчно време тялото да се адаптира към използване на кетоните за енергия вместо на въглехидратите. 

 

Ваш,

Богомил Йорданов

 

Ако желаете да научите как мога да Ви помогна индивидуално да постигнете по-добри резултати, натиснете тук: Предлагани услуги

А ако желаете да се запознаете с най-новото в света на хранителните добавки - Селективни Андрогенни Рецепторни Модулатори, натиснете тук: Всички видове САРМ