Сваляне на излишните килограми - друг поглед

Автор: Bogomil Yordanov На: неделя, август 13, 2017 Видяно: 4370

Понякога свалянето на излишни килограми се оказва доста трудна задача. Много хора следят приетите си калории, държат въглехидратите ниски, протеина достатъчно висок, спортуват редовно, но резултатите не са задоволителни. 

Понякога свалянето на излишни килограми се оказва доста трудна задача. Много хора следят приетите си калории, държат въглехидратите ниски, протеина достатъчно висок, спортуват редовно, но резултатите не са задоволителни. Разбира се, според моя дългогодишен опит, винаги има какво да се подобри (за повече информация относно свалянето на излишни килограми, можете да прочетете моите статии „ИЗЧИСТВАНЕ НА ТЕЛЕСНИТЕ МАЗНИНИ – 1 ЧАСТ“ и „ИЗЧИСТВАНЕ НА ТЕЛЕСНИТЕ МАЗНИНИ – 2 ЧАСТ“), защото 95% от хората допускат много грешки, поради обърканата и противоречива информация в интернет или заради техни представи как трябва да се случват нещата. Много хора са убедени, че правят всичко правилно, но се оказва, че съвсем не е така. И все пак, има малка вероятност да сте от 5-те процента, които не допускат грешки, но въпреки това имат проблеми със свалянето на излишните килограми. Тази статия е за тях, но не само – тя е един малко по-различен поглед над проблема с излишните килограми.

 

Други пречки за изчистване на мазнините:

 

Свалянето на излишни килограми е индустрия за милиарди долари

Изчислявано е, че продуктите за изгаряне на мазнини генерират повече от 150 милиарда долара годишно в световен мащаб. Въпреки, че фет бърнарите и различни други медикаменти за сваляне на тегло са доста популярни, повечето от тях нямат регулация на пазара и могат да бъдат опасни за здравето – например, доста хора починаха от употребата на DNP (динитрофенол). За съжаление, дори тези, които нямат голяма нужда от сваляне на телесни мазнини, също прибягват към употребата на всякакви, включително и нерегулирани медикаменти. Не знам до колко може да се вярва на проучвания, но според изследвания в САЩ, една трета от хората, които използват различни продукти за отслабване, не са били с наднормено тегло преди да започнат употребата на тези продукти. Защо се случва така – както вече съм описал в предишни мои статии, променя се обмяната на веществата, хормоналният баланс, а след всяка тежка диета тялото се стреми да се запаси повече от преди, за да може да оцеелее при следващ период на гладуване – това е просто защитна рекация на организма.

 

Проблеми със здравето

Много жени харчат значителни количества пари, полагат усилия и спортуват, в опитите си да свалят излишни килограми, но въпреки това се затрудняват. Има няколко здравословни проблема, които могат да са причината:

- Липидемия: Смята се, че засяга около една на всеки девет жени по света. Това е състояние стимулира бедрата и ханша да съхраняват повече телесни мазнини от нормалното, като отслабването в тези области става изключително трудно.

- Хипотиреоидизъм: Това заболяване представлява намалена функция на щитовидната жлеза, която причинява значително забавяне на метаболизма и оттам – сериозно затруднение при изчистване на мазнините. Доста популярни препатати при чистене на мазнините са Т3 и Т4, но Ви съветвам да не ги употребявате, тъй като при продължителна употреба е възможно да увердят функцията на щитовидната Ви жлеза.

- Синдром на поликистозните яйчници: Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ)  представлява хормонално разстройство, което се установява при до 10% от жените в репродуктивна възраст и е една от причините за безплодие и стерилитет. Това заболяване също така води и до инсулинова резистентност и хормонално предизвикано натрупване на телесни мазнини в коремната област.

 

Дългогодишно подлагане на диети

Ако сте свалали и качвали тегло многократно през последните години, особено с нездравословни диети като „90-дневна“ и „Диетата на Ваня Червенкова“, или сте претърпявали йо-йо ефект, най-вероятно ще Ви бъде много по-трудно да свалите излишните килограми, независимо дали сега спазвате всичко правилно. Това се дължи на промени в хормоналния баланс след всяка изтощителна диета и много по-голямо запасяване на тялото с телесни мазнини след периодите на глад. Ето защо, внимавайте много какви диети спазвате! Не бързайте, а правете нещата бавно, но здравословно и трайно! Бързите резултати не водят до нищо добро в дълготраен аспект.

 

Възраст

Менопаузата при жените също води до значителни хормонални промени, които правят свалянето на телесните мазнини все по-трудно. Губят се костна плътност и мускулна маса, което допълнително стимулира тялото да трупа телесни мазнини, тъй като мускулите са метаболитно активни и самото им съществуване изразходва енергия. Просто не започвайте да спортувате, когато вече е наложително, а спортувайте дори да изглеждате и да се чувствате добре – един ден спортът ще Ви се отплати!

 

Генетични фактори

За съжаление, вероятността да качвате излишни килограми, може да се дължи и на фактори, над които нямате контрол. Генетичната предразположеност е сред тези фактори, но по-интересното е, че голямо влияние оказва бременността. Всички изследвания доказват, че това, което се случва с майката, докато носи плода, се отразява в голяма степен и на самия плод. Ако майката изживее голям стрес, обикновено нивата на кортизол в плацентата и в самото бебе са много по-големи от обичайното. Ако майката пуши или пие алкохол – това също се отразява и детето приема нейните зависимости. Същото, обаче, се случва и с храната – жени, които покачват повече килограми по време на бременност, по-вероятно ще родят едро бебе, което по-късно ще има наднормено тегло като дете или възрастен.

 

Свалянето на килограми – необходимост или мода?

Вече научихме, че не всичко зависи напълно от нас самите – въпреки, че правилното хранене и упражненията оказват голямо влияние за нашата физическа форма, нашата структура и склонност да трупаме телесни мазнини се определят и от генетични фактори.

Поемането на стъпки към намаляване на телесните мазнини е важна за здравето ни цел, но ако се стремим на всяка цена да изглеждаме така, както диктува модата – има голяма вероятност да работим срещу природата и срещу здравето си. Не забравяйте, че модата се променя с годините и преди на почит са били по-пълните жени, след това станаха кльщави модели, а сега се налага модата за жените с големи задни части. Не е лесно нито генетично по-слаб човек да качи килограми, нито генетично по-пълен човек да свали излишното тегло, а опитите ни на всяка цена да изглеждаме по определен начин, могат да доведат до сериозни метаболитни проблеми. Най-важното е да се чувстваме добре, дори да не се вписваме в идеала за перфектна фигура. Не бива да забравяме, че никоя крайност не е полезна и трябва да живеем в мир със себе си и да приемем, че е възможно да имаме малко повече мазнини на определено място. Не да се оправдаваме с лош ген и да мързелуваме, но и да не гладуваме и да не правим самоубийствени диети. Най-доброто е да спортуваме и да водим здравословен начин на живот, като това макар и не за месец или два, а в продължение на годините постоянство, задължително ще ни доведе до добри резултати и ще ни помогне да се чувстваме много по-добре от преди! Спортът и здравословното хранене не бива да се превръщат в мъчение, а напротив – да ни помагат да забравяме за ежедневния стрес и да сме по-енергични, жизнени и работоспособни. Ако нещата се случват мъчително, или прекаелно бързо – определено сме от 95-те процента, които допускат някъде сериозна грешка!

 

Ваш,

Богомил Йорданов

 

Ако желаете да научите как мога да Ви помогна индивидуално да постигнете по-добри резултати, натиснете тук: Предлагани услуги

А ако желаете да се запознаете с най-новото в света на хранителните добавки - Селективни Андрогенни Рецепторни Модулатори, натиснете тук: Всички видове САРМ