Индекс на телесната маса (BMI) - можем ли да му се доверим?

Автор: Bogomil Yordanov На: вторник, март 21, 2017 Видяно: 12552

Можем ли да се доверим на хранителен режим, изготвен въз основа Индекса на телесна маса (BMI)

 

Здравейте, приятели!
Не искам да звуча като хейтър, но тази статия съдържа малко критики по отношение на едно ново явление във фитнес индустрията - няма как да не сте забелязали все по-често появяващите се из интернет пространството реклами за изготвяне на хранителни режими след попълване на малко данни от Ваша страна и автоматично изчисляване на индекса на телесната Ви маса (BMI – Body Mass Index). Моите критики са именно срещу изготвянето на подобни режими и срещу „изчисляването“ на индекса на телесната маса само след задаване на пол, възраст, ръст и тегло.
Какво накратко е индекс на телесната маса?
Индексът на телесна маса е изготвен от световната здравна организация, като той показва препоръчително тегло при определен ръст, като това се изчислява с елементарна формула – теглото делено на ръста в метри на квадрат. Например: аз съм висок 180 см и тежа 105 кг., следователно разделям 105 на 1.8 на квадрат и се получава 105 делено на 3.24 = 32.40 BMI. Следва да отбележа, че според формулата аз съм затлъстял клас 1 и имам здравословни проблеми и висок процент подкожни мазнини, макар, че според калипера в момента съм с 13% подкожни мазнини, а не с около 30, както би твърдяла формулата. Държа да отбележа, че според формулата за изчисляване на BMI, аз трябва да тежа около 65 кг, за да съм в добро здраве, а честно казано, мисля, че толкова съм тежал в 5 клас последно. За да няма заблуждение, че аз съм някакъв генетичен феномен, ще отбележа, че при въвеждане на данните на Арнолд Шварценегер в апогея на неговата спортна кариера, според автоматичната формула той е бил вече към затлъстяване тип 2 и сериозни здравословни проблеми.
Защо се получава така?
Резултатите са такива, тъй като при създаването на тази формула от световната здравна организация, тя е била пригодена за напълно неспортуващи хора без никакъв спортен опит, които и най-вероятно няма да спортуват. На първо място формулата изобщо не може да отговори на въпроса какъв е процентът телесни мазнини и следователно колко е активната телесна маса – мускули. Да не забравяме, че мускулите имат много по-висока плътност от мазнините и тежат повече, така, че започнете ли да спортувате, възможно е да спаднете на обеми – дрехите Ви да стават по-широки, а теглото Ви дори да се повишава. Можете да сравните оловото и памукът, например – телесните мазнини просто имат повече обем за по-малко тегло спрямо мускулите. Безспорен факт е, че мускулите са метаболитно активни и колкото повече мускуи имате – от повече калории се нуждаете за да поддържате стабилно настоящото си тегло – казано по-друг начин – метаболизмът Ви се ускорява с натрупването на мускулна маса, дори да става въпрос само за 1 кг. мускули.
Напълно безспорно е, че двама души от еднакъв пол, на еднаква възраст, с еднакво тегло и еднакъв калориен разход, може да имат напълно различен процент подкожни мазнини, напълно различен хормонален баланс и напълно различен калориен прием. Единият може да има 10% подкожни мазнини, а другият – 35%. Единият може да е стегнат и с плочки на корема, а другият – отпуснат и с корем, но формулата ще показва, че и двамата са с наднормелно тегло и страдат от затлъстяване, просто защото, както вече споменах, тя е създадена като препоръчително тегло за неспортуващи и неактивни хора. Дори да предположим, обаче, че и двамата души от нашия пример имат и еднакъв процент подкожни мазнини, те отново може да имат коренно различен калориен прием! Защо? Заради индивидуалните генетични особености и хормонален баланс. Всеки един от нас има генетично определен брой мастни клетки. Някои имат повече, други – по-малко; някои се хранят много, а не качват, други малко да хапнат – и качват излишни килограми! Инсулиновата чувствителност е различна при всеки от нас, хормоните – също – инсулин, хормон на растежа, тестостерон...
Сега разбирате ли ме защо е напълни непрофесионално и нелепо да се правят заключения само въз основа на някаква си формула за индекс на телесната маса, да се определя калориен прием и да се изготвят диети?
И да – не забравяйте, че калориите могат да бъдат получени от различни източници – не всички белтъчини имат еднакъв аминокиселинен профил, не всички хранителни мазнини са еднакви – някои се трупат направо като телесни мазнини (хидрогенираните мазнини), други дори помагат за горене на телесни мазнини (омега 3, 6, 9 мастни киселини), въглехидратите също са различни, нали затова е създаден гликемичният индекс!
Разбира се, аз изказвам само моето професионално мнение като дългогодишен спортист, треньор и състезател, и никой не е задължен да се съобразява с него, но ми се иска просто да се замислите на написаното по-горе.
Процент телесни мазнини се изчислява най-точно с калипер, както и накои по-модерни и нови уреди, но не и с формула тегло върху ръст на квадрат.
Среден калориен прием се изчислява след проследяването на храненията на даден човек в рамките на няколко дни, пресмятане на калориите за тези няколко дни (калорийният прием варира всеки ден, защото не се храним еднакво всеки ден), след това събирането на калориите за всичките дни и разделянето на крайно полученото число на броя дни. Надявам се да съм Ви бил полезен.

 

Ваш,

Богомил Йорданов

 

Ако желаете да научите как мога да Ви помогна индивидуално да постигнете по-добри резултати, натиснете тук: Предлагани услуги

А ако желаете да се запознаете с най-новото в света на хранителните добавки - Селективни Андрогенни Рецепторни Модулатори, натиснете тук: Всички видове САРМ