Детокс режими

Автор: Bogomil Yordanov На: неделя, септември 3, 2017 Видяно: 3086

Ако до сега сте се хранили вредно и безразборно – детеоксът ще Ви окаже супер влияние, но ако до сега сте се хранили пълноценно, без да приемате трансмазнини – без сладкиши, без кренвирши и измислени мазни колбаси със сланина, без пържени храни, тогава при преминаването към режим само на зеленчуци, фрешове или смутита, може и да не забележите резултати.

Какво става, ако един човек, който до вчера се е хранил с полуфабрикати и пържени храни, започне да се храни с плодове и зеленчуци? Какво става, ако сте се хранили със сандвичи, кренвирши, банички, салами, някой друг шоколад, и в един момент решавате да започнете „детокс“ диета и да минете на плодове, зеленчуци и ядки? Да, досещате се – ще се чувствате супер, ще свалите излишни килограми! Но дали това е оптималното за Вашия организъм? Преди да продължа, ще си позволя да Ви кажа отговора! Ако до сега сте се хранили вредно и безразборно – детеоксът ще Ви окаже супер влияние, но ако до сега сте се хранили пълноценно, без да приемате трансмазнини – без сладкиши, без кренвирши и измислени мазни колбаси със сланина, без пържени храни, тогава при преминаването към режим само на зеленчуци, фрешове или смутита, може и да не забележите видими или никакви резултати.

За добро или лошо така нареченият „детокс“ стана толкова широко и разтегливо понятие, че едва ли има човек, който да може да обясни точно какво представлява той. С комерсиална цел бяха създадени всякакви продукти и хранителни режими – някои от тях сериозно екстремни, които препоръчват прием само на вода, а други по-балансирани и базирани на зеленчуци и плодове. Много хора откриха в детокса „манна небесна“ и се почувстваха по-добре, но това не се дължи на някакво чудо, а най-вече, защото до сега са се хранили нездравословно. За по-сериозните спортисти пък детоксът означава поне веднъж в годината почивка на бъбреците от прокомерния прием на месо и месни продукти и „прочистване“. Тук всичко опира до периодизацията и баланса в храненето, както и до прецизирането на количествата белтъчини, които е необходимо да се приемат за конкретния човек, според физическата активност, хормоналния баланс и безброй други фактори. В този случай – при спортисти, детоксът също може да се окаже полезен веднъж в годината и да окаже благоприятно влияние. Истината е, че детоксът може да бъде разгледан от безброй ъгли и гледни точки и често може да бъде полезен, особено за хора с вредни до сега хранителни навици, но като цяло дългото или често приложение на подобен вид режими, не е добра идея. Добра идея би бил един умерен така наречен „детокс“ режим 1-2 пъти годишно за по 2-3 седмици, максимум – месец.

Проблемът наистина дойде при огромната комерсиализация и пробутването на какви ли не продукти, суплементи и режими. Говори се дори за рестарт на метаболизма, кеото е практически невъзможно. В тази индустрия, детоксът обхваща какви ли не билкови продукти (суплементи), тоници, постене, гладуване и др., (някои от които промотирани от известни американски звезди) и стига до клизми с кафе и други „прочистващи дебелото черво техники“.

Нека бъде ясно, че не съм против детокса за ограничен период от време и без екстремности! Нека бъде ясно също, че е редно преди да пристъпите към диета за детокс, да се обърнете към специалист, който наистина знае как се прави такава диета и какво ще бъде полезно и добро за Вас! Не се хващайте за първата „вълшебна диета“ в интернет, особено, ако тя включва екстремно ограничаване на калориите, прием на скъпи хранителни добавки или разни видове клизми и прочиствания на дебелото черво!

Какво все пак означава „детокс“?

От десетилетия терминът детокс (детоксикация) е бил използван изключително и само за медицински процедури, които целят да прочистят тялото от опасно високи нива на отрови. Най-често това са били различни видове лечение в болници или комуни за нарко-зависими, които са помагали на алкохолиците или наркоманите да изкоренят вредния си навик и да се справят с често достигащите до агония симптоми след спиране на вредните субстанции, към които са били пристрастени.

Сега, обаче, детоксът се е превърнал в хващащо окото гръмко име за голямо разнообразие от нетрадиционни диети, пости, спа процедури, както и други продукти и процедури, които се твърди, че ще помогнат за рестартиране на метаболизма, загуба на излишно тегло, прочистване на храносмилателната система и стомашния тракт, и елиминиране на „токсините“ от тялото. Бъдете внимателни, много внимателни, защото сред най-популярните и екстремни диети има такава, която призовава към консумиране единствено на топла солена вода, лаксативен чай, лимонов сок, кленов сироп и лют червен пипер, за период от 10 дни. Други диети пък предлагат режими за 21-дни, които обещават свалянето на 10 излишни килограма. Разбира се, никой нямаше да си прави труда да Ви занимава с тези диети, ако не се предлагаха продукти, от които се печелят пари. Умните търговци се възползват от модерното в момента и създават продукти, каквито биха били търсени – всякакви чайове и билки за детоксикация, като крайната цел винаги е една – икономическа изгода. По-надолу обръщам внимание най-вече на вредните практики с клизми и прочиствания на дебелото черво, които нямат нищо общо с разумните детокс диети, изготвяни от специалисти.

Какви са тези „токсини“?

Токсините са субстанции, произвеждани от растения, животни и микроорганизми, които са отровни, както за човека, така и за други животински видове, в сравнително малки количества. Например, токсини има и в отровата на змиите, като от змиите по нашите земи, 5 вида имат способността да произвеждат токсини, като само на 2 от тях отровата е относително опасна за човека – пепелянката и усойницата. Това, обаче не означава, че усойницата трябва да бъде на прочистваща диета, защото нейните токсини ще я убият...

Дефиницията на думата „токсин“ все по-често се използва и в по-широк смисъл, за да обозначи всякакви субстанции, които са вредни, независимо от техния произход и количество. Това разширяване на дефиницията, обаче, доведе до загуба на смисъла на думата „токсин“. Например, детоксикиращите диети определеят като „токсини“ рафинираната захар, кофеина, червеното месо, алкохола, глутена, както и безброй замърсители на околната среда. За, да подкрепят своята теза, привържениците на детокс режимите цитират състояния като главоболие, затлъстяване, отпадналост, слаба памет, акне, ракови заболявания, проблеми с храносмилателната система, депресия, безсъние, артрит и други, като доказателства за токсичност, причиняваща поражения в тялото. Общо взето – каквото и да Ви има, значи сте интоксикирани и имате нужда от детокс диета и продукти. Проблемът е, че няма напълно никакви научни изследвания в подкрепа на тази теза.

Голяма част от детоксацията е фокусирана специално върху дебелото черво: говори се за токсични вещества, които се предполага, че се прикрепят към  лигавицата на дебелото черво, увеличавайки риска от заболявания, освен ако не бъдат отстранени чрез специална диета, или в някои случаи – чрез прочистване на самото дебело черво. Подобни твърдения са напълно абсурдни!

До дебелото черво достигат само несмилаемите съставки на хранителния хумус, водата и част от храносмилателните сокове. Идеята, че в дебелото чевро се произвеждат токсини, които тровят тялото, е доста стара и се нарича авто-интоксикация. През вековете хората са използвали силни лаксативи, клизми и други "пречистващи" или "напоителни" практики за лечение на дебелото черво, като лек при почти всякакви оплаквания, но нека не забравяме, че в древността дори пускането на кръв се е смятало за лечебно, или пък отварянето на черепа, за да си отидат злите демони (например при епилепсия). За щастие, всички тези практики са дискридитирани отдавна (до завръщането на детокс програмите).

Все още, обаче, страхът от авто-интоксикацията изглежда реален за някои хора, което често ги води до странния свят на постоянните клизми или така наречената хидротерапия. Може би, единствено ако сте порнозвезда, ще има смисъл от редовното прилагане на тези практики...

Може ли тялото само да се детоксикира?

Човешкото тяло е чудесно ефективна машина за детоксикация, когато става въпрос за самопочистване и защита от химически увреждания. Това важи и за поддържане на еднакво ph, независимо от това, дали приемаме киселинна или алкална храна – нашето тяло е отлично приспособено и за двата вида! Кожата, дихателните пътища и червата действат като бариери пред повечето вредни вещества. Черният дроб е пречиствателната станция на тялото, превръщайки опасните вещества в по-малко вредни, като след това се елиминират чрез урина и изпражненията, освен ако не сме приели сериозно количество отрова (кото вече няма да е от нормалната храна). Бъбреците също филтрират нежеланите съединения директно в урината. Освен ако не бъдат засегнати от определени заболявания, тези органи доста успешно сами се прочистват.

Здравословното хранене, адекватният сън и упражненията помагат на тялото да работи оптимално. Няма никакви доказателства, че специална диета за детоксикация, или постене, може да подобри това, което естествено е програмирано от нашето тяло. Всъщност, някои от режимите за детоксикация дори могат да увредят естествените механизми за детоксикация на организма.

Детоксикация за отслабване?

Ако Вашате цел е загуба на излишни килограми – полза, изтъквана от повечето детокс програми – екстремни детокс диети не са решението!

Макар тежкото калорийно ограничение, което повечето планове за детоксикация насърчават, може да ви накара да отслабнете бързо (това се дължи и на диуретиците или лаксативите, често съпровожащи подобен режим), повечето от загубените килограми са от водата или от ускореното отстраняване на фекалиите, а не поради загуба на телесни мазнини или на токсичен материал. Знаете много добре, че бързо изгубеното тегло при рязко намаляване на калориите, почти винаги води до бързото връщане на тези килограми, когато се върнете към нормалните си хранителни навици.

Опасни ли са детокс и прочистващите диети?

Могат да бъдат опасни, особено по-екстремните и ограничени откъм калории режими и създадени от хора, които не са специалисти в областта на диетологията. Например, някои диети изключват жизнено важни микро и макронутриенти, което от своя страна може да доведе до здравословни проблеми при по-често и дълго прилагане на детокс и прочистване. Те могат да нарушат равновесието на чревните микроорганизми, което води до свръхрастеж на по-малко желаните видове.

Продължителното прочистване с фрешове или дори прекомерният прием на вода, може да доведе до опасен дисбаланс на електролитите като натрий и калий в кръвта. Отделна тема е въпросът за това доколко е полезна фруктозата, особено в по-големи количества...

Детоксикационните практики, които включват лаксативи, клизми и напояване на дебелото черво, са особено рискови. Не е вярно, че вашето дебело черво е запушено от токсична фекална материя, от която не можете да се отървете, освен с детокс режими! Фекалните вещества не са пълни с токсини; фекалната материя наистина е населена от микроорганизми, много от които са действително полезни. (Ако фекалиите бяха токсични, щяхме да сме изтровили цялата зеленина на планетата до сега, а не да я наторяваме). Може да се отровите единствено, ако имате много сериозен проблем като илеус на дебелото черво, което разбира се, ще Ви доведе много бързо в болницата.

Някои хора са изложени на особен риск от екстремни програми за хранене като цяло, включително бременни жени, деца и такива с отслабена имунна система или хронични заболявания, като сърдечни или бъбречни заболявания. Особено те трябва да избягват всякакви очиствания, прочиствания и подобни детокс режими и диети.

Най-добрият начин да сте здрави и да се чувствате добре, е да се храните балансирано и здравословно и да спортувате редовно! Моля Ви хора, четете и мислете, преди да се лъжете по всякакви гръмки заглавия и реклами! Детокс диета може да има своите ползи само за ограничен период от време и само при балансиран режим. За по-дълготрайни резултати, повтарям: просто променете своя начин на живот и се придържайте към балансирано и здравословни хранене!

 

Ако желаете да се обърнете към мен за индивидуална помощ, моля, натиснете тук: УСЛУГИ

 

Ваш,

Богомил Йорданов

 

 

Тагове: детокс диети