Диетите - неудобната истина

Автор: Bogomil Yordanov На: неделя, януари 28, 2018 Видяно: 4114

Защо много хора попадат в омагьосания кръг на диетите? Какви неблагоприятни последици може да има от спазването на диети? Защо диетите работят само за ограничен период от време и какво се случва след това?

Една от моите клиентки – Галя, има сериозен проблем с метаболизма – не се храни почти с нищо, а не може да свали килограми (когато ме потърси преди 2 месеца, тежеше 85 кг, сега тежи 80). Това е и причината да се обърне към мен за помощ, поради което се наложи да я разпитам много подробно как се храни, не само в момента, но и как се е хранела през последните години, за да успея да намеря правилното решение. А случаят с Галя се оказа истински предизвикателство, тъй като през годините Галя е опитвала различни диети, за да се пребори с нежеланите килограми. Спазвала е два пъти нисковъглехидратна диета, за да изглежда добре на морето, след това – протеинова диета, когато е искала да свали килограми за сватбата, а по-късно е спазвала няколко пъти и 90-дневна диета, както и диетата на Ваня Червенкова.

Интересното е, че преди 5 години, когато Галя просто е искала да свали малко излишни килограми за морето, тя е тежала едва 58 кг. Постигнала е успех, като е свалила 4 кг, но всеки следващ път, при всяка нова диета, целта е била все повече и повече килограми за сваляне. Как е възможно след всичките тези години ограничения тя да достигне до 85 кг. и да има нужда да сваля повече?

Спазването на диети се практикува от милиони хора по света, много от които са на различна диета 3-4 пъти в годината. Затова и чайовете, хапчетата за отслабване, лепенки за отслабване, и какво ли още не, се радват на такава голяма популярност. Популярни са и всякакви знайни и незнайни треньори, които рекламират бързи резултати със свои клиенти (но никога няма снимки какво се е случило след 1 или 2 месеца диета и постигнатата пикова форма, защото тогава тези снимки на клиентите не биха били толкова добра реклама, тъй като вероятно ще изглеждат по-зле от началото). Научавайки как тялото реагира на диетите, ще можете да направите фундаментални промени в своите хранителни навици и да постигнете физиката, която желаете!

 

Проблемът

Нашето тяло приема диетите като вид стрес, а не като някакво забавляние или влизане във форма за определен повод. До момента преди диетата сме приемали определено количество калории, тялото ни е свикнало с определено тегло (дори да сме достигнали до повече мазнини), а диетата ограничава тези калории и тялото изпада в стрес, особено, ако ограничението е по-рязко и осезаемо, както масово се практикува. Теглото ни преди диетата е теглото, с което тялото е свикнало и се чувства добре, а не ние. Това дали се харесваме и какво мислим, може никак да не съвпада с мнението на нашето тяло. За да се върне към това комфортно състояние (тегло), тялото започва да изпраща всякакви съобщения до мозъка, за да ни накара да спрем с калорийните ограничения. Двете най-големи съобщения са за глад и за умора. Но тъй като по време на диета, ние най-вероятно няма да послушаме тези съобщения, тялото си има друга стратегия – започва да запазва енергия, като намалява калориите, които изразходваме всеки ден – метаболизмът се забавя и минаваме във все по-икономичен режим. Този процес се характеризира и с промени в хормоналния баланс – по-ниска продукция на тироиден хормон (Т3), понижени нива на лептин, повишени нива на грелин, спад в нивата на тестостерон при мъжете, намален термичен ефект на храната.

 

Омагьосаният кръг

Първоначално целта на Галя била да свали няколко килограма преди да отиде на море. Комбинацията от нисковъглехидратна диета с тренировки е дала добри резултати за първите няколко месеца и всичко е изглеждало супер. След като вече отишла на морето, нямало как и развалила диетата с въглехидратни храни, но веднъж вече започнала да яде, било й много трудно да се сдържи и яла малко повече, отколкото смятала, че е необходимо. След като минали само 10 дни без режим и тренировки, Галя събрала смелост да се качи отново на кантара и била ужасена – тежала 59 кг. (с 1 повече преди изобщо да започва тази диета). Но нека Ви кажа, че това не е било само защото е яла повече. Ако можеше да върнем времето назад към момента, когато е тежала 58 кг. и не беше спазвала никакви диети, тя отново щеше да си тежи 58. Защо? Просто защото тялото на Галя е преминало на по-икономичен режим през месеците на ограничения, а хормонът на глада – грелин, се е повишил. При това положение, тялото й вече ще има нужда от по-малко калории, за да се задържи на 58 кг, отколкото е имало преди, а и след лишенията, то поема като гъба храната. Не си мислете, че културистите или фитнес моделите изглеждат целогодишно като на снимките. Там се случва също нещо подобно, макар и в по-малка степен – след големия предсъзстезателен глад, винаги след състезанието се качват минимум 10% от теглото на състезателя и при това в близките само 10-дина дни. На мен самия ми отнема поне 2-3 месеца след състезание, за да успея да нормализирам положението и да вляза в нормален ритъм, защото след диетата винаги има качване на тегло и разваляне на формата. Когато започнем да се храним нормално и развалим диетата, тялото просто не знае какво да прави с всичките тези допълнителни калории и затова ги запазва като телесни мазнини до следващия път, когато ще спазваме диета и ще има ограничения. Просто тялото се подготвя за следващия период на глад, като се запасява.

Но какво мислите е направила Галя? Стреснала се е от това бързо качване на тегло, обвинила е за всичко себе си и 10-те дни, през които не се е контролирала, и започнала следващата по-строга диета! Но този път, вместо 4, се налагало да свали 5 кг, за да достигне до щастливите 54, на които се харесвала най-много как изглежда. Намалила още калориите, увеличила тренировките и станала 54 кг. Не много добра стратегия, тъй като по коледните и новогодишни празници си позволила да яде, гладът надделял и кчила до 62 кг. Минали празниците и вече имала нужда да свали 8 кг. Да, почти никаква храна, повече тренировки – най-вече тичане на пътека по 1 час.. И така до ноември 2017 г., когато Галя тежеше 85 кг и приемаше около 800 килокалории на ден. Оплакваше се, че има нарушени хормони (познайте защо), че те са виновни за всичко това, че има много бавен метаболизъм и т.н., както и че аз съм последната надежда.

 

Решението

Вместо да се подлага на безброй диети, Галя би имала много по-голяма полза от прекъсването на всякакви диети и започването на едно балансирано и добре структурирано хранене, с което да не гладува. Вместо да позвлява на кантара да контролира целия й живот, Галя би имала много по-голяма полза да се фокусира над своята форма, енергия, здраве, тренировки с тежести, вместо кардио, възстановяване и сън. Тази стратегия не цели бърза загуба на тегло, защото бързо свалените килограми бързо се връщат обратно. Вместо това моята цел е да работим за по-здраво и енергично тяло, като загубата на телесни мазнини и на тегло се случва като второстепенен резултат от подобряването на цялото здравословно състояние. Веднъж започнали да се храните балансирано без гладуване, да тренирате по-целенасочено, използвайки тежести, ще откриете, че Вашето тяло се променя в положителна насока, ще имате повече енергия, ще сте по-активни, ще се чувствате много по-добре, и цялата идея за подобни диети ще започне да Ви звучи нелепо, защото ще се нуждаете от калории, за да сте във форма. Вашето хранене трябва да бъде такова, че да не се затруднявате да го спазвате, да не изпитвате глад, да може да бъде част от живота Ви, а не някаква временна диета за 90 дни, например. Не измервайте напредъка си единствено с кантара, а следете и процента подкожни мазнини и размера на талията най-вече, но също и обърнете внимание как се чувствате и колко енергия имате. Тук също се получава нов вид цикъл – лекото покачване на калориите с подходящи храни, ще Ви донесе повече енергия, а оттам – ще можете и да тренирате повече и да сте по-енергични и в ежедневието си, което пък ще доведе до повече изразходвани калории. Бъдете търпеливи, бъдете разумни, не се доверявайте на обещания за невероятни резултати за кратко време. Търпението и постоянството са ключът към истинския и дългосрочен успех, а не само временно постигане на форма и навличане на множество вредни последици занапред.

 

Ако желаете да се обърнете към мен за индивидуална помощ, моля, натиснете тук: УСЛУГИ

 

Ваш,

Богомил Йорданов